Alla Affärsvärldens analyser vecka 7

Analyser av: Atlas Copco, Securitas, Cint, Freja eID, Doro, Akelius D, Stille, Tessin-lån, Beijer Electronics, Ovzon, Ytrade Group samt Afv-portföljen, Buy&Hold-portföljen, Råduppföljning och nytt poddavsnitt.

Atlas Copco

Atlas Copco bär tunga förväntningar på sina axlar sedan aktien rusat och börsvärdet närmar sig 600 miljarder kr. Även i ett globalt perspektiv är detta en hög värdering av ett industribolag.

Securitas

Investerare har köpt Securitas i tron om att få äga en stabil trotjänare men fick istället ett renoveringsbygge på händerna. När det ena rummet är klart är det bara att börja med nästa. Är det ett bygge som har potential att bli någonting fint på sikt eller inte?

Cint

Nordic Capital testar exakt hur het IPO-marknaden är genom att sälja ut Cint för 10 gånger intäkterna. Räcker de fina tillväxtutsikterna till för att göra noteringen lyckad? Sista teckningsdag: 210218

Freja eID

Freja eID tillhandahåller en mobil e-legitimation. Aktien har tagit ordentlig fart de senaste veckorna. Finns det något kursbränsle kvar?

Doro

Seniorbolaget presenterar räkenskaperna för 2020. Samtidigt föreslår styrelsen att särnotera affärsområde Doro Care.

Akelius D

Direktavkastningen på 6,7% är snudd på högst bland alla fastighetsbolag som noterat aktier med fast utdelning. Inflationsspöket skrämmer kanske, men Afv ser inte att Akelius-ägare skulle behöva vara extra rädda.

Stille

Anrika medicinteknikbolaget Stille avslutade 2020 starkt. Vårdskulden växer i svallvågorna av covid-19 vilket talar för stabil efterfrågan på bolagets produkter. Balansräkningen är solid och möjliggör utrymme för förvärv.

Tessin-lån

Finansiering av byggprojekt är alltid förenade med höga risker. Men ett bottenlån för ett bostadsprojekt bredvid Linköpings universitet hör till de mindre farliga. 9% årsränta gör risken värd att ta.

Beijer Electronics

Beijer Electronics Group äger en starkt lysande stjärna i form av dotterbolaget Westermo. Kan de bara lyckas få upp lönsamheten på sina två andra dotterbolag finns det uppvärdering på radarn.

Ovzon

Ovzon-aktien faller efter att satellitbolaget presenterat ett svagt bokslut och stundande VD-byte. Men den långsiktiga planen ligger fast.

Ytrade Group

Börsaktuella Ytrade är en seriös och genomtänkt satsning att bygga en webbaserad marknadsplats för begagnade kläder. Men bolaget är i tidig fas med låga försäljningsvolymer och vi tvekar att teckna. Trots IPO-hausse och hållbarhetsprofil. Sista teckningsdag: 210223

Cint

Cint får som väntat en bra start på börsen efter ett stort intresse för noteringen. Bra för huvudägaren Nordic Capital av fler skäl än ett.

Afv-portföljen

Portföljen och börsen har gått upp något under veckan. Rapportskörden var dock blandad.

Buy&Hold-portföljen

Buy&Hold-portföljen, som investerar i alla Afv:s köpråd, fortsätter att ånga på efter ett fint 2020. Hittills är den upp 10% till under 2021. Nu köps nio nya aktier in.

Råduppföljning

Köprådet i Net Entertainment utvecklades starkt. Bolaget förvärvades av tillväxtmaskinen Evolution i somras. Även köprådet i mjukvarubolaget BIMobject blev lyckosamt och steg mer än 100%.

Nytt poddavsnitt

Madeleine Lundberg, Björn Rydell och Peter Benson pratar om ett nytt digitalt ID som har många potentiella användningsområden, bl.a. som Covid-pass. Freja eID är den digitala legitimationen som inte ägs av storbankerna.

DU TJÄNAR MER PÅ ANALYS FRÅN AFFÄRSVÄRLDEN

Prenumeranter har full tillgång till: