Allt fler vd:ar är tillväxtpessimister

Årets upplaga av PwC:s vd-undersökning visar att 37 procent av 1.322 tillfrågade vd:ar världen över tror på en starkare global ekonomisk tillväxt under de kommande tolv månaderna. Cirka 44 procent tror på en oförändrad ekonomi. Samtidigt ökade pessimisterna som tror på en lägre global tillväxt från 7 till 17 procent.

”Andelen pessimistiska vd:ar mer än fördubblas på bekostnad av de som förut trodde på en starkare eller oförändrad ekonomi den närmaste tolvmånadersperioden. Förändringen är ganska tydlig men man bör uppmärksamma att tron på det egna företagets ekonomiska framtidsutsikter inte förändrats och ligger kvar på samma nivå. Företagsledare har ett starkt förtroende för det egna företagets möjligheter trots ett tuffare ekonomiskt klimat”, kommenterar Peter Nyllinge, vd för PwC Sverige.

34 procent av de svenska företagsledarna tror på en förbättrad global ekonomisk tillväxt de närmaste tolv månaderna. 57 av de svenska företagsledarna tror på en oförändrad ekonomi och att tillväxten planar ut.

Av de svenska vd:arna är 45 procent ”mycket säkra” på det egna företagets tillväxtmöjligheter det kommande året och man befinner sig på samma nivå som sina amerikanska kolleger. Det är en rejäl bit över det nordiska snittet på 23 procent.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets