Argentina höjer räntan efter 100-procentig inflation

Under förra månaden översteg inflationen i Argentina 100 procent. Detta fick Argentinas centralbank att höja styrräntan med 300 baspunkter till 78 procent under torsdagen.
Argentina höjer räntan efter 100-procentig inflation - argentina-centralbank-700_binary_6966199.png

Den rejäla höjningen är den första sedan i september, rapporterar Bloomberg. Senaste gången inflationen var lika hög var för tre decennier sedan.

Höjningen kommer efter att KPI-siffrorna landat på 102,5 procent i februari, mätt i årstakt. Detta kan jämföras med föregående månads avstämning som visade på 98,9 procent. Marknadens förväntning låg på en ökning med 101,2 procent för februari.

Argentina har dock haft ännu värre inflation historiskt. På slutet av 1900-talet hade landet en inflation som toppade vid 3 000 procent.

Argentina är näst största ekonomi i Sydamerika efter Brasilien.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.