Befolkningsökning på 1 miljon väntas fram till 2020

Enligt SCB:s nya prognos kommer Sveriges befolkning att öka med 1 miljon personer fram till 2020.

Det betyder en befolkningsökning på 10 procent under de kommande fem åren och skulle i sådana fall vara den största populationstillväxten på 250 år.

Det skriver Nordea som har tagit del av den ännu opublicerade prognosen.

”Om prognosen stämmer, eller om utfallet endast kommer i närheten av den, borde vi förvänta oss stora inverkningar på ekonomin under de kommande åren”, skriver banken som räknar med att den stora effekten bör komma från 2017 och framåt.

Nordea räknar med en ökad BNP-tillväxt, arbetskraft och sysselsättning – men också högre arbetslöshet då tillgången av arbetskraft sannolikt kommer att stiga snabbare än efterfrågan, åtminstone initialt.

”Trycket på de offentliga finanserna kommer att stiga och lånebehoven öka, Det bör understrykas att Sverige har ett bra utgångsläge med en offentlig skuld vid endast 43 procent av BNP (jämfört med 100 procent i USA, 90 procent i euroområdet, och 240 procent i Japan)”, skriver Nordea.

Utmaningarna för bostadsmarknaden är uppenbara, fortsätter banken. Då ett genomsnittlig svenskt hushåll har två personer kan en halv miljon nya bostäder att behövas fram till 2020, vilket betyder att behovet är i paritet med 1960-talets miljonprogram då 100.000 bostäder byggdes per år under en tioårsperiod.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Valour
Annons från Moberg Pharma
Annons från VECKANS FÖRETAG