Blackrock menar att kriget i Ukraina sätter ytterligare press på centralbanken

Fondjätten Blackrock menar i sin veckovisa marknadskommentar att kriget i Ukraina har en rejäl negativ påverkan på den globala tillväxten, får inflationen att fortsatta stiga och sätter världens centralbanker i en svår sits då det blir mer kostsamt att kontrollera inflationen.
Jerome Powell, ordförande för Federal Reserve.
Federal Reserves Jerome Powell. Foto: Stefani Reynolds/TT
Blackrock föredrar fortsatt aktier och har fortsatt en övervikt mot aktier på utvecklade marknader.

Vidare skriver fondjätten att europeiska aktier studsade tillbaka från förra veckans nedgång då oljepriserna sjönk från sina rekordhöga nivåer. ECB meddelade också att man planerar att fortsätta sina åtstramningar.

Framöver fokuserar man på Feds räntemöte under onsdagen då man förväntas höja sin styrränta med 0,25%. Detta skulle bli den första räntehöjningen sedan pandemin startade. Blackrock menar att man fortsatt ser en historiskt dämpad reaktion till den höga inflationen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Invesco
Annons från Trapets