Börskommentar: Tid för fynd

En hel del talar för att börsen nu har bottnat, även om mångaorosmoln hänger kvar.

De cykliska aktierna är allmänt peststämplade, men det går atthitta bolag i exempelvis skogssektorn som fortfarande ärfriskare än vad värderingen gör gällande. Den investerare somväljer att kliva in nu tar naturligtvis en risk, men de kanockså få betalt för sitt risktagande.

Under hösten har börsen återfått sin skepnad som en marknad därkapital också kan riskeras. Den långvariga uppgången som varadefram till sommaren, vilken i Sverige aldrig blev någon sommar,fick ju Stockholmsbörsen att framstå som ett fiffigtförsäkringsinstistitut som garanterade en överavkastning iförhållande till den riskfria räntan.

De finansiella kriserna i Asien, Latinamerika och Ryssland harju med de spridningseffekter de ser ut att få på världsekonominsom helhet urholkat förutsättningarna liksom förtroendet för deflesta vinstprognoser.

Grundtipset till investerarna är därmed att hålla sig till deaktier som är relativt oberoende av den sviktandevärldskonjunkturen. Sådana segment är exempelvis läkemedel, menäven mobiltelefoni och affärssystem.

När det gäller de mera cykliska bolagen manar de flesta bedömaretill återhållsamhet, även om det är dessa bolags aktier som harfallit mest. Den som vill göra fynd kan emellertid botanisera idessa sektorer.

MYCKET STRYK I SKOGENSkogsaktierna hör exempelvis till den grupp som har tagit meststryk och vinstmultiplarna ser vid en första anblick mycketattraktiva ut. Problemet är som nämnts att vinstprognoserna ärmycket osäkra till följd av att marknadsförutsättningarna för destörre produktområdena som tryckpapper, liksom ävenförpackningspapper är mycket osäkra. Massapriset har ju fallitkraftigt under och efter sommaren, där exempelvis finska Foex,som sammanställer listpriserna från större producenter ochköpare i Europa, på måndagen rapporterade att massapriset fallittill 468 dollar per ton. På denna nivå gör de flestamassaproducenter rejäla förluster. På OMs massaterminsbörsPulpex ligger priserna ännu lägre, men har sedan någon veckastabiliserats, där decemberterminen noteras runt 430 dollar perton.

Det finns en stor risk att massaprisfallet även sprider sig tillmera förädlade produkter. Så här långt är det priserna påfinpapper och kraftliner som har sviktat. Men går denamerikanska ekonomin in i en recession finns det risk för attamerikanska producenter av exempelvis tidningspapper vänder sigtill Europa, stärkta av ett sannolikt dollarfall, vilket direktlär sätta press på priserna.

Eftersom rejäla resultatsänkningar redan ligger i aktiekursernaoch skisserade scenariot inte behöver bli det verkliga utfalletkan det vara värt att ta risken och gå emot den allmännarekommendationsströmmen.

Modo, som har en mycket stark balansräkning och fortfarande godarörelsemarginaler inom huvudprodukterna tidningspapper ochfalskartong, är ett alternativ. Den lilla finpapperstillverkarenKlippan är ett annat.

De ointegrerade finpappersbruken, vilka köper sin massa, hargenom massaprisfallet kunnat vända sin normala kostnadsnackdeltill en fördel genom att köpa massa på spotmarknaden. Med sinalltmera tydliga inriktning mot nischprodukter, som exempelvisfärgat papper, finns också förutsättningar för Klippan att hållaemot bättre vid ett större prisfall för finpapper. Ett ännubättre alternativ är Munkjsö där huvuddelen av resultatetgenereras inom specialpapperssegmentet, och framför allt dådekorpapper där Munksjö har en dominerande marknadsposition.Möjligheterna att stå emot ett prisfall är här väsentligt bättreän inom de mera bulkmässiga produktområdena.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Envar Holding AB
Annons från AMF