Bottennotering för Socialdemokraterna

Socialdemokraterna får sitt lägsta stöd någonsin och Sverigedemokraterna är största parti. Det visar Ipsos väljarbarometer som publicerades i Dagens Nyheter på tisdagen.

Socialdemokraterna har ett väljarstöd på 23 procent medan Sverigedemokraterna stöds av 24 procent. Skillnaden är dock inte statistiskt säkerställd, vilket inte heller Socialdemokraternas nedgång från förra mätningen är.

“Utvecklingen för Socialdemokraterna har varit enormt dramatisk det senaste året. S har tappat sju procentenheter sedan januariavtalet slöts”, säger Nicklas Källebring, opinionsanalytiker på Ipsos, till DN.

Han noterar också att under tre av de fyra senaste månaderna är det första gången som inget av riksdagspartierna når upp till 25 procents stöd.

“Det är en historisk förändring och ett tecken på väljarnas ökade rörlighet och ett allt mer fragmentiserat röstande”, säger Nicklas Källebring.

Undersökningen genomfördes under perioden 14-27 januari.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här