Britter väljer guld inför brexit

Londoninvesterare vänder sig till guldet av oro inför brexit. "På det sättet kan de skydda sig mot valutaeffekter", säger ekonomiprofessorn Dirk Baur.
Britter väljer guld inför brexit - guld-700_binary_6956126.jpg

Brittiska handlare vände sig till guldet under tredje kvartalet i år. Bland annat köptes guld för motsvarande 34 miljarder kronor från Australien, världens näst största guldproducent. Det är en ökning på hisnande 1 400 procent på årsbasis, uppger Australiens statistikmyndighet, enligt The Sydney Morning Herald.

Guldhandelsplatsen Goldex, som grundades förra året, har noterat ett kraftigt ökat intresse från brittiskt håll för den gyllene metallen, rapporterar sajten Kitco.

– Det är inte överraskande om britterna köper mer guld inför brexit. Det verkar vettigt. Dels på grund av den ses som en fristad, dels för att du kan skydda dig mot valutaförändringar, säger Dirk Baur, ekonomiprofessor vid University of Western Australia, till TT.

Kraftig prisökning

Brexit, liksom andra geopolitiska händelser, påverkar guldpriset. När britterna röstade om att lämna unionen sköt guldpriset i höjden, och oron inför ett potentiellt utträde utan avtal har fått guldpriset att ticka uppåt. Det är dock oklart vem som står bakom de brittiska guldinköpen under tredje kvartalet.

– Mycket av de globala guldinvesteringarna görs i London, så vi vet inte om det är just britter eller stora institutionella köpare som handlar, säger Baur.

Spotpriset på guld har under andra halvåret i år flera gånger passerat 1 500 amerikanska dollar per uns, att jämföra med strax under 1 300 i början av året.

– Jag skulle inte säga att brexit är den drivande faktorn bakom den senaste ökningen av guldpriset, för du har också det globala handelskriget och Trumprelaterade händelser, säger Baur.

Priset kan stabiliseras

Dirk Baur är dock inte säker på att guldpriset kommer att påverkas mycket mer.

– Det fanns stor risk för ett brexit utan avtal under tredje kvartalet, och det fanns då en poäng att du (som investerare) köpte guld. Nu kanske folk känner att de har det skydd de behöver när det gäller guld, och redan är förberedda på vad de tror kommer att hända.

Fast säker man aldrig vara.

– Guldet reagerar alltid när något oväntat av global betydelse händer. Om förväntningen är att brexit genomförs och inget större relaterat till det händer så tror jag inte att det blir någon större stegring av guldpriset. Men om brexit genomförs samtidigt som något oväntat inträffar – i marknadens, investerares och folkets ögon – så skulle jag inte bli förvånad om guldpriset stiger, säger han.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets