Carl Icahn-brev lyfte Apple-aktien

Efter en trög inledning vände USA-börserna och noterade smärre uppgångar med bankerna i täten.

Räntorna steg kraftigt men det tog aktiemarknaden ingen notis om. Marknaden gick på tå in på rekordterritorium. Aktieaktivisten Carl Icahn skickade ett öppet brev till Apples vd Tim Cook som resulterade i kursuppgång.

Dow Jones Industrial Average var vid stängningen upp med 0,1 procent till 18.299. På den bredare marknaden var S&P 500 upp med 0,3 procent till 2.129 medan Nasdaq Composite steg med 0,6 procent till 5.078.

Räntan på den tioåriga obligationen var upp 9 punkter till 2,23 procent samtidigt som trettioårsräntan steg 10 punkter till 3,02 procent.

”Frågan är vad som ska ingjuta entusiasm hos placerarna nu när rapportsäsongen är över. Just nu kan jag inte se vad som skall stjäla rubrikerna”, säger Gordon Charlop vid Rosenblatt Securities till Wall Street Journal.

Goldman Sachs är inne på samma spår. Banken spår att S&P 500 index kan stiga till 2.150 under de närmaste månaderna innan en konsolidering tar vid. Goldman bedömer att året kan avslutas runt 2.100 för S&P 500 index.

NAHB husmarknadasindex uppgick till 54 i maj. Marknadens förväntningar var 57 och förra månadens oreviderade utfall låg på 56.

Finans var en stark sektor där flera banker noterade nya kursrekord. Citigroup var upp 0,8 procent och Bank of America 1,0 procent.

Aktieaktivisten Carl Icahn har skickat ett öppet brev till Apples vd Tim Cook. Icahn anser att Apple-aktien är kraftigt undervärderad och att det är dags för ett större återköpsprogram. Icahn tycker Apple-aktien är värd 240 dollar per aktie. Det kan jämföras med dagskursen på 130,17 dollar, en uppgång med 1,1 procent från i fredags.

Damklädesföretaget Ascena har lagt ett bud värt 2,1 miljarder dollar på kollegan Ann Taylor. Ann rusade 19,9 procent medan Ascena minskade 1 procent.

Äggproducenten Cal-Maine Foods stärktes 9 procent tack vare att flera konkurrenter drabbats av fågelinfluensa.

Kinesiska Alibaba, noterat i New York, har stämts av en rad lyxproduktsföretag som Gucci och Yves Saint Laurent då e-handelsjätten medvetet påstås ha gjort det möjligt att sälja förfalskningar av bolagens varumärken. Alibaba har svarat att stämningen saknar grund och att bolaget har starka meriter när det gäller att bekämpa förfalskningar av varumärken. Aktien backade 1,5 procent.

Läkemedelsbolaget Endo International har meddelat att de köper Par Pharmaceutical Holdings från private equity-firman TPG för omkring 8 miljarder dollar. Endo tappade 5,4 procent.

Chiptillverkarna Intel och Altera ska enligt New York Post återigen föra samtal om ett uppköp från Intels sida. Intel steg 1,3 procent och Altera klättrade 5,7 procent.

Kameratillverkaren Gopro har uppgraderats av Oppenheimer till market perform från tidigare underperform. Aktien noterades 2,1 procent högre.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.