Commerzbank: Flera tunga frågor kvarstår efter handelsavtalet

Flera av de lite svårare frågorna som orättvis konkurrens eller subventioner för statliga företag återstår efter att Kina och USA har undertecknat "fas ett"-avtalet och fas två är på inget sätt garanterat. För tillfället innebär dock avtalet en vapenvila i handelskonflikten. Det skriver Commerzbank-ekonomerna Bernd Weidensteiner och Hao Zhou i en analys.

Avtalets åtta kapitel var i stort sett i linje med marknadens förväntningar. Frågor som immateriella rättigheter, tekniköverföring och köp av jordbruksvaror hanteras i de första sju medan det sista inkluderar formaliteter kring införandet.

Flera tyngre frågor kvarstår dock. Två av de mest svårlösta är kinesiska subventioner till inhemska företag och statens roll i statligt ägda företag.

“Det är på dessa områden som USA (och andra avancerade ekonomier) ser mest problem med ‘orättvis’ konkurrens från Kina. USA vill hantera dessa i ett fas två-avtal”, skriver Commerzbank-ekonomerna.

Om Kina accepterar västländernas krav på det här området skulle det krävas enorma förändringar för landets ekonomiska system vilket skulle riskera kommunistpartiets ledande roll.

“Därför är en omfattande lösning på det området osannolik”, skriver ekonomerna och noterar att Steven Mnuchins förslag om att fas två kan delas in i 2A, 2B och 2C kan vara den bästa lösningen.

“I slutändan återstår det att se om Kina följer alla sina löften i fas ett (historien inger inte mycket hopp i det avseendet). Kina kanske hoppas på att rida ut konflikten utan att de tappar för mycket mark, kanske ser de förbi Trumps presidentskap”, skriver ekonomerna.

Det är däremot tydligt att USA har bytt kurs i sina interaktioner med Kina och försvarar sina intressen mer aggressivt än tidigare.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här