Dambergs vallöfte: Höjd skatt för rika

Sveriges nya finansminister Mikael Damberg (S) har gått ut med ett löfte inför valet. De rika i Sverige kommer att få höjd skatt. Det säger han i en intervju med nyhetsbyrån TT.
Finansminister Mikael Damberg.
Finansminister Mikael Damberg. Foto: Anders Wiklund / TT
“Jag tycker det är fullt rimligt”, säger han.

Han betonar också att det varit svårt politiskt att få igenom höjda skatter. Damberg tycker dock att tiden talar för mer vänsterpolitik.

“Så inför valet nu, är det inte rimligt då att diskutera att de med de högsta inkomsterna också är med och bidrar mer till välfärden? Jag tycker att det är fullt rimligt”, säger Damberg. Han uppger också att formen för detta är oklart.

Damberg upprepar samtidigt att man inte ser fastighetsskatten som ett altnativ till fördelningspolitik. Andra förslag har tidigare nämnts som exempelvis högre skatt på ISK för förmögna och miljonärsskatt.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.