Detta kan pressa oljan till 20 dollar per fat

Förhandlingarna om ett kärnkraftsavtal med Iran blir allt mer intensiva och samtal har förts i Lausanne i Schweiz under helgen. Ett avtal kan få stora effekter på råvarumarknaderna och inte minst för oljepriserna.

Landet är en slumrande oljegigant som frusits ut från de internationella marknaderna, något som kan komma att förändras framöver skriver The Telegraph.

Iran har 9 procent av världens bevisade oljereserver och ett kärnkraftsavtal kan öppna upp för massiva utländska investeringar. Det kan visa sig vara en potentiell ’game changer’ för industrin, resonerar tidningen.

Ett avtal som innebär att Iran tar ett kliv tillbaka in i det internationella samfundet bedöms kunna pressa ned oljepriset mot 20 dollar per fat.

Irans oljeminister Bijan Namdar Zangeneh har flaggat för att landet lätt skulle kunna öka produktionen med 1 miljon fat per dag inom några månader från att sanktionerna lyfts. En del analytiker är dock skeptiska till att Iran kan öka sin produktion så snabbt på kort sikt.

Företag som Royal Dutch Shell och Total har tidigare varit aktiva i Iran och bedöms snabbt kunna återvända om sanktionerna lyfts och utvecklingskontrakt kan förhandlas med landet.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.