DNB: Rimligt ras i SBB – nu lär utdelningen slopas

SBB:s utdelning för såväl stam- som D-aktien kommer sannolikt att dras in. Den slutsatsen drar den norska banken DNB Markets i en uppdatering som Affärsvärlden tagit del av.
DNB: Rimligt ras i SBB – nu lär utdelningen slopas - ILJA BATLJAN
Ilija Batljan, vd för fastighetsbolaget SBB. Foto: Stina Stjernkvist / SvD / TT / Montage

I en kommentar som Affärsvärlden tagit del av flaggar DNB Markets också för att sänkningen av SBB:s kreditbetyg troligen kommer leda till att analytikerna i snitt sänker sina estimat med 20-25%.

”Den tydliga, negativa kursreaktionen är motiverad”, skriver DNB Markets om dagens kursfall i båda aktieslagen.

B-aktien föll med 20% under den blodröda måndagen och D-aktien rasade med 26%.

Det sänka kreditbetyget beräknas leda till att SBB:s räntekostnader ökar med omkring 300 miljoner kronor. Dessutom erhåller fastighetsbolagets bank rätten att återkalla en kreditfacilitet på 1,3 miljarder kronor, skriver DNB Markets.

DNB var under måndagen i kontakt med kreditvärderingsinstitutet S&P, som har nedgraderat sitt kreditbetyg på SBB till BB+, med negativa utsikter från BBB.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.