ECB: Fyra faktorer som kan fälla världsekonomin

Den europeiska centralbanken (ECB) konstaterar i en marknadskommentar att det har blivit mer riskabelt att placera pengarna på de globala marknaderna.

I motsats till tidigare prognoser spår ECB att det finns risk för stora svängningar på världens börser, obligationsmarknader och råvarupriser. Därutöver menar ECB-chefen Mario Draghi att de europeiska bankerna fortsätter att ha strukturella problem och är väldigt sårbara.

Draghi är särskilt oroad för osäkerheten kopplat till USA och den tillträdande presidenten Donald Trump.

”Förändringarna i USA:s ekonomiska politik är högst osäkra i nuläget”, skriver ECB-chefen.

Mario Draghi har tillsammans med ekonomiska experter pekat ut fyra systemrisker som hotar den finansiella stabiliteten de närmaste två åren.

Lista: Faktorer som kan fälla världsekonomin

1. Politisk osäkerhet i en rad i-länder och svagheter i tillväxtekonomier kan leda till fluktuationer på marknaderna vilket kan smitta hela världsekonomin.

2. En ond cirkel av låg lönsamhet och låg tillväxt för bankerna, samtidigt som de tvingas ta itu med en växande andel dåliga lån.

3. Osäkerheten kring bärkraften i marknaden för stats- och företagsobligationer i en låg tillväxtmiljö.

4. Osäkerhet kring de stora investeringsfonderna vilket kan förstärka likviditetsrisker och få spridningseffekter på det finansiella systemet.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets