ECB-ledamot: Flera skäl till att inte vänta för länge med räntesänkning

Det finns flera övertygande skäl till varför Europeiska centralbanken, ECB, inte bör vänta för länge med det första räntesänkningen i år.
ECB-ledamot: Flera skäl till att inte vänta för länge med räntesänkning - XHG128 G20 Chengdu
Chefen för Frankrikes centralbank, France Francois Villeroy de Galhau. AP Photo/Ng Han Guan, Pool)

Det säger ECB-ledamoten, tillika chefen för Frankrikes centralbank, Francois Villeroy de Galhau till tidningen L’Echo.

”Det handlar inte om att skynda på saker, men att agera gradvis och pragmatiskt kanske är att föredra framför att besluta för sent och sedan behöva göra för stora justeringar”, säger han.

Villeroy menar att ECB har tre möjligheter gällande sin framtida penningpolitik, nämligen tidpunkten för det första räntebeskedet, takten för ytterligare penningpolitiska lättnader därefter och sedan nivån till vilken räntorna kan falla till.

Den senaste tidens besked från ECB, och särskilt från ordförande Christine Lagarde, har varit att centralbanken inte ska skynda sig med räntesänkningar.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets