ECB-topp: Krävs två sänkningar innan sommaren

ECB-rådsmedlemmen Yannis Stournaras anser att centralbanken behöver sänka räntan två gånger innan sommaruppehållet i augusti och ytterligare två gånger innan slutet på 2024.
ECB
ECB i Frankfurt. Foto: AP Photo/Michael Probst/TT

Det skriver Bloomberg News.

”Vi måste börja sänka räntorna snart så att vår penningpolitik inte blir alltför restriktiv. Det är lämpligt att göra två räntesänkningar före sommaruppehållet och fyra under året verkar rimligt. Så långt är jag överens med marknadens förväntningar”, säger han.

Under förra veckans räntemöte lämnade ECB räntorna oförändrade för fjärde mötet i rad och ledamöterna pratar om juni som ett lämpligt tillfälle för att börja sänka räntorna.

”Vi kommer bara att ha lite ny information före aprilmötet, särskilt om lönerna i början av 2024 – men vi kommer att få mycket mer data före junimötet”, sade Stournaras.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets