El-Erian: USA klarar av stigande löner så länge produktiviteten ökar

Den amerikanska ekonomin kan klara av löneökningar så länge produktiviteten i landet fortsätter uppåt. Det uppgav Allianz chefsekonomiske rådgivare Mohamed El-Erian för Bloomberg TV under fredagen. Under dagen har färska sysselsättningssiffror kommit från USA.
El-Erian: USA klarar av stigande löner så länge produktiviteten ökar - Skagenfondene Nyttårskonferansen 2023
Mohamed El-Erian. Foto: Ilja C. Hendel

I juli ökade timlönerna i landet med i snitt 0,4 procent jämfört med juni, och 4,4 procent jämfört med motsvarande period i fjol. Väntat var 4,2 procent i årstakt. Arbetslösheten uppgick under perioden samtidigt till 3,5 procent, vilket är en av de lägsta nivåerna på flera årtionden.

”Vi måste sluta fokusera på löneökningar som den enda drivkraften bakom inflationen, det finns andra faktorer – den här ekonomin kan anpassa sig till löneökningar för lågavlönade medarbetare”, sade El-Erian.

Siffrorna visade också att antalet jobb utanför jordbrukssektorn i USA steg med 187 000 stycken förra månaden, vilket var mindre än väntade 200 000.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.