Emissionsguiden hissar två flaggor i Vimians företrädesemission

Djurhälsobolaget Vimian genomför en företrädesemission som kan tillföra bolaget 1,6 miljarder kronor före emissionskostnader. Emissionsguiden hissar två flaggor och hittar även två positiva faktorer värda att lyfta fram.
Emissionsguiden hissar två flaggor i Vimians företrädesemission - Vimian5
Vimians styrelse har beslutat om en företrädesemission, med stöd av bemyndigande från bolagets årsstämma i juni 2023. Till höger bolagets kommunikationschef Maria Dahllöf Tullberg.

Affärsvärlden granskar ett urval av börsbolagens nyemissioner genom tjänsten Emissionsguiden

Vimian har fastställt villkoren för sin företrädesemission av aktier som kan tillföra djurhälsobolaget 1 633 Mkr brutto. Kostnaderna väntas bli 20 Mkr eller 1,2% av emissionsbeloppet.

Kapitalanskaffningens motiv är att möjliggöra förvärv i närtid. Vimian har identifierat ett flertal uppköpskandidater vilket väntas kunna leda till affärer första halvåret 2024.

Emissionsguiden hissar två flaggor för emissionen och ser samtidigt två aspekter att gilla.

AKTIEN HANDLAS NER TILL TECKNINGSKURS

Om aktien faller så att teckningskursen inte längre ger en rabatt mot börskurs så saknas det incitament för investerare att teckna nya aktier. Det visar också på ett stort misstroende.

Vimians aktie föll ned till 26 kronor kort efter att handeln startade samma morgon som bolaget presenterat emissionsvillkoren. Det är tillräckligt nära teckningskursen 25 kr för att hissa en flagga. Vimians aktie har därefter återhämtat sig och står nu i nära 30 kronor.

Vimians kommunikationschef Maria Dahllöf Tullberg kommenterar:

”Kursutvecklingen under fredagen och även idag måndag står sig väl i förhållande till erbjudandet. Som framgick av pressmeddelandet är det även flera av våra större ägare som ingått tecknings- och garantiåtaganden i emissionen, vilket inte påverkas av var aktiekursen befinner sig i förhållande till teckningskursen.”

BRISTFÄLLIG INFORMATION

Det är en varningsflagga om man anar eller vet att det saknas viktig information rörande nyemissionen. Hit räknas också klart vilseledande eller slarvig kommunikation.

Kommunikationen kring insynspersoners agerande i emissionen är vag. Vimian skriver att samtliga aktieägande medlemmar i styrelse och ledning har lämnat avsikter om att ”teckna för ett belopp motsvarande minst nettolikviden av sålda teckningsrätter”.

Tolkningen bör vara att dessa kan väntas sälja en del av sina respektive teckningsrätter och använda likviden till att teckna aktier med återstående teckningsrätter. Emissionsguiden hissar en flagga då vi uppfattar en brist på tydlighet kring vad som avses.

”Samtliga medlemmar av ledning och styrelse har för avsikt att minst teckna för sådant belopp som motsvarar värdet på teckningsrätter de säljer, och kommer inte realisera någon likvid i samband med emissionen. Med anledning av att priset på teckningsrätterna i dagsläget inte är känt och att priset kan komma att variera under tidsperioden teckningsrätterna handlas är det inte möjligt att kvantifiera vilket belopp detta motsvarar”, uppger Maria Dahllöf Tullberg.

OFFENSIV EMISSION + BRA VILLKOR

Det är värt att särskilt uppmärksamma emissioner som görs ur en uppenbar styrkeposition. Offensiva emissioner kännetecknas ofta av god kursutveckling och låg rabatt.

Vimians företrädesemission är ett offensivt drag. Bolaget tar in pengar för att kunna agera på förvärvsmöjligheter som identifierats. Rabatten är låg och emissionen andas självförtroende överlag.

De flesta emissionsvillkor följer en gängse standard. Men ibland sticker något ut på ett positivt sätt och det är då värt att uppmärksamma. Det kan exempelvis handla om oväntat låga emissionskostnader eller storägare som agerar ovanligt generöst.

Emissionskostnaderna på 20 Mkr (1,2% av emissionsbeloppet) är låga sett till det stora belopp Vimian tar in. Att huvudägaren Fidelio (utöver sitt teckningsåtagande) garanterar 26% av emissionen utan ersättning sänder vidare en bra signal.

Emissionsguiden återkommer med en ny artikel om emissionen i samband med att bolaget publicerar sitt prospekt.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets