En stor recession i görningen varnar europeiska storbolagschefer

Cheferna för några av Europas största bolag varnar för att en stor recession är på ingång från Ukrainakriget, högre livsmedel- och energipriser samt Kinas nolltolleranspolitik mot covid-19. Det framgår av intervjuer som CNBC hållit med cheferna.
En stor recession i görningen varnar europeiska storbolagschefer - morka-moln-tyskland-900
Foto: Markus Schreiber/TT
”Visst ser vi en stor recession på gång, men det är precis vad vi ser – den är på gång. Det finns fortfarande en överhängande efterfrågan från covidkrisen som vi är precis på väg att lämna”, sade tyska Bosch vd Stefan Hartung till ekonomikanalen.

Det är inte bara Hartung som räknar med tuffare tider, utan även storbanken Berenbergs chefsekonom Holger Schmieding. Han ser en risk i att den ekonomiska tillväxten i Europa på kort sikt vänder nedåt.

”En förvärrad kinesisk nedstängning och försiktig konsumtion som en reaktion på höga energi- och livsmedelspriser kan lätt orsaka en tillfällig minskning av euroområdets BNP under andra kvartalet”, sade Schmieding. Han bedömer samtidigt att recessionen kan bli mer allvarlig om det blir ett omedelbart embargo på rysk naturgas (vilket ändå anses som osannolikt), eller att recessionen fortsätter in på nästa år om Federal Reserves åtstramningar blir så pass kännbara att de tar luften ur USA:s ekonomiska tillväxt.

CNBC har också intervjuat cheferna för Societe Generale, Mercedes-Benz, Volkswagen och Möller Maersk som varnar för utmanande tider från det nuvarande omvärldsläget.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Invesco
Annons från Trapets