EU-länderna beredda att ge Storbritannien förlängning

EU-länderna vill ge Storbritannien en förlängning av EU-medlemskapet bortom den 31 oktober. Därmed undviks alltså en hård brexit.
EU-länderna beredda att ge Storbritannien förlängning - brexit-demonstration-700_binary_6975562.jpg

Men EU-länderna är oense om hur lång förlängningen ska bli, ett par veckor eller tre månader.

Det var resultatet när de 27 ländernas ambassadörer (Coreper) möttes på onsdagskvällen för att diskutera läget för brexit, enligt EU-källor.

När den brittiske premiärministern Boris Johnson på tisdagskvällen beslöt att pausa ratificeringsprocessen av utträdesavtalet föreslog Europeiska rådets ordförande Donald Tusk att EU27 går med på den brittiska begäran om förlängning.

Vid Coreper-mötet förespråkade Frankrike och några till EU-länder en kortare förlängning, kanske till den 30 november.

Vissa länder underströk att den brittiska regeringen måste klargöra vad man tänker göra innan EU kan bestämma sig. Möjligheten av en längre förlängning har ofta kopplats ihop med ett nyval eller en ny folkomröstning i Storbritannien.

Ambassadörerna höll en preliminär diskussion, som är tänkt att avslutas på fredag. Det kommer inte behövas sammankallas något extra EU-toppmöte för beslutet. Det kommer att ske genom en så kallad skriftlig procedur.

Donald Tusk och Irlands premiärminister Leo Varadkar har sagt att en tre månader lång förlängning skulle kunna förkortas om det brittiska underhuset ratificerar utträdesavtalet tidigare.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.