Facebooks internetsatsning drabbas av SpaceX raketexplosion

Gårdagens raketexplosion av Falcon 9, som tillhör entreprenören Elon Musks rymdbolag SpaceX, var utrustad med en satellit från Facebook. Satellitens tilltänkta uppdrag efter att den väl nått omloppsbana var att förse människor i Subsahariska Afrika med internetkoppling, vilket nu försvåras, skriver Wall Street Journal.

Nyheten om att Falcon 9 gick upp i rök under en testuppskjutning beklagades av Facebooks vd Mark Zuckerberg.

”Jag är djupt besviken över att höra om att SpaceX misslyckade uppskjutning förstörde vår satellit som skulle ha gett anslutning till så många entreprenörer och alla andra över kontinenten”, sade Mark Zuckerberg.

Den förstörda satelliten var inte heller billig att tillverka då kostnaden för den uppskattas överstiga 200 miljoner dollar, enligt Tim Farrar, chef för telekomkonsulten TMF Associates.

”Det är en stor komplicerad satellit. Den tar hundratals personer åtminstone två år att bygga”, sade han.

Facebooks satellit, som tagits fram via ett samriskbolag med franska satellitoperatören Eutelsat Communications, var en av nyckelkomponenterna i Internet.org, den satsning som den sociala jätten bedriver i syfte att nå  så stora delar som möjligt av jordens befolkning med internetanslutning.

Under gårdagen skrev Finwire om att den Luxemburg-baserade  satellitoperatören SES kommer att bli den första aktören att skjuta upp  last till rymden med hjälp av en återanvänd SpaceX Falcon 9-raket.

Uppskjutningen är satt till fjärde kvartalet och väl uppe i rymden kommer  SES 10-satelliten att tillhandahålla kapacitet i Latinamerika.

 

 OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.