FI: Inkomstbortfall orsakat av corona kan motivera amorteringsundantag

Finansinspektionen ser inkomstbortfall kopplat till coronaviruset som ett särskilt skäl för att tillfälligt minska eller pausa bolåneamorteringar.

Det framgår av ett pressmeddelande.

”Amorteringskravet är utformat för att högt belånade hushåll i normala tider ska amortera på sina skulder och därmed öka hushållens motståndskraft. Kravet är utformat så att banker och låntagare kan komma överens om undantag från kravet när det finns särskilda skäl. Hushåll kan till exempel hamna i situationer där deras disponibla inkomster oväntat minskar”, fortsätter myndigheten.

Inkomstbortfall kopplat till coronaviruset ses alltså som ett sådant särskilt skäl där banken och låntagaren ska ha möjlighet att komma överens om att under en begränsad period minska eller pausa amorteringarna. Finansinspektionen har också kommunicerat denna syn till bankerna.

”Det extraordinära läget motiverar att bankerna är generösa i sin tillämpning av att medge undantaget”, säger FI:s generaldirektör Erik Thedéen i en kommentar.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.