Finanschefer ser färre affärsmöjligheter framöver

Synen på affärsmöjligheter har försämrats hos svenska finanschefer. Det visar resultatet från studien CFO Survey. Samtidigt sjunker de finansiella utsikterna till sin lägsta nivå sedan 2013.
Finanschefer ser färre affärsmöjligheter framöver - SEB-huset
Illustrationsbild.

”En mörk och potentiellt kall vinter väntar ekonomierna i Europa och Norden. Återhämtningen sedan pandemin har visserligen inneburit viss motståndskraft, men när energi och matpriser gräver djupa hål i plånböckerna och centralbanker världen över höjer räntan, faller den ekonomiska aktiviteten”, säger Marcus Widén, ekonom på SEB, i en kommentar till rapporten.

Bland de tillfrågade finanscheferna säger enbart 38 procent att de ser fördelaktiga affärsmöjligheter under de kommande sex månaderna. I våras låg siffran på 48 procent och hösten 2021 på 73.

Samtidigt har andelen finanschefer som ser framtiden som mindre gynnsam ökat till 17 procent från 11 i våras. Indikatorn faller därmed till 20 från 41 i våras.

Kostnadsreduceringar är nu det mest prioriterade området för finanscheferna. 61 procent anger området som deras prioritet, från 33 procent i våras. Tidigare låg organisk tillväxt och förbättrat kassaflöde högst upp på listan.

Vad gäller inflationen svarar tre av fyra att de kommer föra över de högre kostnaderna till konsumenterna genom högre priser.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.