Förvaltare positionerade för tre händelser

Förvaltarna som deltar i Bank of Americas Merrill Lynchs månatliga undersökning är positionerade för tre händelser, skriver banken i april månads upplaga.

Dessa tre är ytterligare prisuppgångar på aktier och fastigheter, en starkare dollar och högre räntor (vilket speglas av undervikt i obligationer och teleoperatörer). Alla tillgångsklasser bedöms vara övervärderade men nollavkastning på kontanter så förblir investerarna i ett ”risk på”-läge, skriver banken.

De makroekonomiska förväntningarna bedöms som ”robusta”. 72 procent av de svarande tror på starkare tillväxt framöver och 61 procent tror på högre vinster. Endast 11 procent, att jämföra med 34 procent förra månaden, tror att Fed höjer räntan i juni.

Därutöver har deflationsoron avtagit, vilket speglas av att tillväxtförväntningarna på Kina har höjts och av att inflations- och ränteförväntningarna stiger, om än från låga nivåer.

54 procent av de tillfrågade anser att både räntor och aktier är övervärderade, vilket är nytt tolvårshögsta. De höga värderingarna kan förklara varför kassanivåerna fortfarande är höga, bedömer banken. I april var kassaandelen 4,6 procent och nivån har varit över 4,5 procent sedan ”taper tantrum” sommaren 2013. Sedan dess har aktier gått upp med över 23 procent, noteras det.

Investerarna har rekordstor övervikt i sällanköpsvaror och rekordstor undervikt i energi. Sedan förra månaden har övervikten i eurozonen skalats ned något, samtidigt som de underviktade positionerna i amerikanska och brittiska aktier kvarstår.

En överraskning är att investerarna har ökat sin undervikt i tillväxtmarknader trots att man ser ljusare på tillväxten i Kina, noterar banken.

Enkäten genomfördes mellan 2 och 9 april av bland 177 deltagare som sammanlagt har 494 miljarder dollar under förvaltning.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco