Gazprom skyller stoppade gasleveranser på skadad utrustning från Siemens

Ryska energijätten Gazprom säger att man kommer återuppta sina gasleveranser till Europa efter att Siemens Energy reparerat skadad utrustning. Men Siemens är oförstående inför situationen, rapporterar Reuters.
Gazprom skyller stoppade gasleveranser på skadad utrustning från Siemens - gazprom-900
En kompressorstation i Ukraina. Foto: AP Photo/Sergei Chuzavkov/TT

Vid sidlinjen på ett ekonomiskt event i Ryssland ska Gazproms vice vd Vitaly Markelov ha sagt att gasleveranserna kommer återupptas när tyska Siemens Energy reparerat den skadade utrustningen. Leveranserna stoppades i fredags med hänvisningar till tekniska fel.

Men Siemens Energy säger att man inte förstår Gazproms beskrivning av situationen.

”Vi kan inte förstå detta nya uttalande baserat på den information som vi fått under helgen”, säger Siemens Energy i en kommentar.

”Tills vidare bedömer vi därför att det konstaterande som meddelats oss inte utgör ett tekniskt skäl för att stoppa driften. Sådana läckor påverkar normalt sett inte driften av en turbin och kan tätas på plats”.

Energikrisen i Europa har förvärrats i samband med att Gazprom stoppat sina leveranser, vilket har fått flera länder att ta till handling. I Storbritannien vill den kommande premiärministern Liz Truss införa ett pristak på el och i Tyskland har man beslutat att fortsätta hålla två kärnkraftverk öppna över vintern.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets