Gazprom stryper gasleveranser till Europa på obestämd tid

Europas energikris har förvärrats i och med beskedet från ryska gasjätten Gazprom om att gasleveranserna stryps på obestämd tid.
Gazprom stryper gasleveranser till Europa på obestämd tid - gazprom-900
En kompressorstation i Ukraina. Foto: AP Photo/Sergei Chuzavkov/TT

Enligt Gazprom kommer gasen inte flöda genom ledningen Nord Stream 1 på grund av ett tekniskt fel, efter att dessförinnan haft ledningen stängd i tre dagar för underhållsarbete. Tyska Siemens, som tillverkat själva ledningen, anser dock att detta inte är skäl nog att stänga den.

Europeiska politiker bedömer istället Gazproms agerande att vara politiskt motiverat, rapporterar Bloomberg News.

Gazproms agerande aviserades bara timmar efter att G7-gruppen kommit överens om att införa ett pristak på rysk olja.

Att Ryssland försöker slå tillbaka genom uteblivna gasleveranser kommer inte rucka Europa, meddelade EU:s rådsordförande Charles Michel på Twitter.

”Användning av gas som vapen kommer inte att ändra EU:s beslutsamhet. Vi kommer att påskynda vår väg mot energioberoende”, skrev Michel.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.