Här står sex Manhattan tomma

Enligt den offentliga statistiken i Kina är antalet obebodda lägenheter omfattande. Under ytan döljer sig ett mycket större bostadsproblem som ingen riktigt vet omfattningen av, skriver Wall Street Journal.

Den sammanlagda ytan av de osålda lägenheterna motsvarar ett område som är större än sex stycken Manhattan. Det visar de offentliga siffror som Wall Street Journal, WSJ, tagit del av.

Därutöver finns det ett okänt antal bostadskomplex som står näst intill färdigställda och just därför inte räknas in i statistiken.

WSJ har besökt hamnstaden Qingdao och det nybyggda området Noble Town. Där har byggherren Shimao registrerat 3 700 lägenheter till försäljning och enligt marknadsföringsmaterial planeras det för ytterligare några hundra lägenheter i samma område.

– Jag tycker att lagerstatistiken är höjd i dunkel, precis som aktiemarknaden, säger byggchefen Heng Dunjian till WSJ.

Det är förstås allvarligt eftersom fastighetsmarknaden i Kina, tillsammans med relaterad industriverksamhet, står för nära en femtedel av aktiviteten i landets ekonomi. Men det finns också tecken på en återhämtning.

I augusti ökade försäljningen av bostäder med drygt 15 procent jämfört med samma månad i fjol. Samtidigt ökade antalet osålda kvadratmeter med knappt 16 procent under årets första åtta månader, jämfört med en ökningstakt på närmare 26 procent under helåret 2014.

Investeringarna i den kinesiska fastighetsmarknaden är däremot inte lika munter läsning. Hittills i år är ökningen 2,3 procent vilket är den lägsta tillväxttakten på sju år.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.