Här sticker bopriserna

Affärsvärlden har gått igenom Mäklarstatistiks senaste siffror över prisutvecklingen på den svenska bostadsmarknaden. Se var prislyften varit allra störst under våren.

Priserna på bostadsrätter och villor i Sverige har ökat med i snitt 3 procent mellan februari och april jämfört med den föregående tremånadersperioden, enligt Mäklarstatistik.

I dagsläget kostar en genomsnittlig svensk bostadsrätt 1,9 miljoner kronor. Mest ökar priserna på ettor och tvåor. En snittvilla kostar i sin tur 2,5 miljoner kronor.

Den största prisuppgången för bostadsrätter under den senaste tremånadersperioden återfinns i Västerbottens län, här har priserna gått upp 21 procent. Villapriserna har under samma period ökat mest i Jämtlands län, här har priserna ökat med 21 procent.

På kommunnivå är prisuppgången på bostadsrätter störst i Landskrona där ökningen legat på 26 procent mellan februari och april. Villapriserna har under samma period ökat mest i Gotlands kommun, här har priserna ökat med 15 procent.

I faktarutorna nedan syns listor över de kommuner där bostadspriserna ökat med 5 procent eller mer under de tre senaste månaderna.

Prisutveckling bostadsrätter

Siffrorna behandlar prisutvecklingen mellan två närliggande 3-månadersperioder, det vill säga februari 2014 – april 2014 jämfört med november 2013 – januari 2014.

Kommun Prisuppgång i %
Landskrona 26
Sandviken 23
Nynäshamn 22
Kristianstad 17
Motala 15
Hässleholm 12
Huddinge 11
Katrineholm, Trelleborg, Växjö 10
Haninge, Norrköping, Södertälje, Vallentuna 9
Söderhamn 8
Eskilstuna, Ystad 7
Kungsbacka, Nacka, Täby, Upplands-Väsby, Ängelholm, Umeå 6
Järfälla, Knivsta, Lidingö, Sollentuna, Sundbyberg, Tyresö, Uppsala, Varberg 5

(Källa: Mäklarstatistik)

Prisutveckling villor

Siffrorna behandlar prisutvecklingen mellan två närliggande 3-månadersperioder, det vill säga februari 2014 – april 2014 jämfört med november 2013 – januari 2014.

Kommun: Prisutveckling i %
Gotland 16
Ulricehamn 15
Landskrona 14
Nyköping 13
Piteå 12
Eskilstuna, Lerum, Norrtälje, Örnsköldsvik, Östersund 10
Arvika, Laholm, Trelleborg 9
Falun, Kävlinge, Sandviken 8
Boden, Lund, Umeå, Ängelholm 7

Kungälv, Mark, Växjö

6

Borlänge, Botkyrka, Håbo, Härryda, Karlstad, Salem, Skövde, Täby, Österåker

5

(Källa: Mäklarstatistik)

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.