Foppa-floppen: Ikonen har tappat 96% i börsfloppen

Foppa-toffeln blev måhända en succé. Men när Peter Forsberg kollar avkastningen i Rizzo Group lär "Foppa" ha lätt att hålla sig för skratt.
Peter Forsberg.
Peter "Foppa" Forsberg får priset Tidernas Forward av Anja Pärson vid Tidernas Hockeygala på Avicii Arena. Foto: Maja Suslin / TT

Peter Forsberg är en av Sveriges största idrottare genom tiderna. Han har vunnit OS-guld och VM-guld och haft en framgångsrik karriär i NHL.

Efter karriären har Forsberg satsat på investeringar och affärer. Bland annat i fastigheter. För drygt fem år sedan skrev exempelvis Fastighetsvärlden att Forsberg var med och utvecklade 15 000 bostäder i Stockholmsområdet.

För de som inte är speciellt intresserade av sport är Ö-vikssonen Forsberg också känd för något annat: ”Foppa-toffeln”.

Det går självklart att tycka vad man vill om den där toffeln. Vi ska inte fastna där. Men vad kanske färre personer vet, är att Forsberg har ett ägande i börsfloppen Rizzo Group. Han äger via Archelio Capital 12,2 miljoner aktier i bolaget, enligt Holdings. Bakgrunden är att Forsberg lånade ut 12,2 miljoner kronor till det krisande bolaget i juni 2021. När nyheten meddelades hette det samtidigt att Rizzo hade rätt att kvitta lånet mot B-aktier. Något som senare också skedde.

LÄS MER: Zlatan, Forsberg, Stenson och Haaland – här är stjärnornas aktieinnehav

Vad är då Rizzo-aktierna värda idag? 0,6 miljoner. Holdings uppskattar avkastningen till -96%.

Affärsvärlden har inte varit i kontakt med Forsberg om denna… inte alltför lyckade investeringen. Men i maj intervjuade vi finansmannen och investeraren Tommy Jacobson. Han sa då att de flesta aktieaffärer som han gjort hade ”gått åt helvete”.

När Rizzo, som tidigare hette Wedins, kom på tal sa han så här till Afv:s reporter:

”Du är en sån som älskar att plåga människor! Hur många gånger har du nämnt Wedins idag? Varje gång är som ett knivstick i magen! Om jag gillar skor?! Ja köp gärna ett par, jag kan fixa!”.

Han kallade också Rizzo-investeringen för ”eländet”. Frågan är om inte Peter Forsberg skriver under på beskrivningen.

Ägare Ägarandel av Rizzo Avkastning
Zenith Group 73,3% -44,6%
Rolf Lundström 6,0% -45,1%
Göran Johny Lennart Ludvigsson 1,2% -73,5%
Varenne 0,9% -98,2%
Nino Scalamandre 0,8% -92,8%
Archelio Capital AG 0,7% -95,8%
Nordnet Pensionsförsäkring 0,6% -98,1%
Avanza Pension 0,5% -95,5%
Handelsbanken Fonder 0,4% -63,3%
Nadja Yilmaz 0,4% -56,1%
Källa: Holdings (som också uppskattat avkastningen)
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.