Industrins orderingång ökar

Industrins totala orderingång ökade i oktober, både jämfört med september och med oktober föregående år.
Industri

Industrins totala orderingång ökade med 1,3% i oktober jämfört med september, i säsongrensade tal. Jämfört med oktober föregående år ökade orderingången med 1,3%, visar siffror från SCB.

En majoritet av delbranscherna visade negativ utveckling på månadsbasis. Gruvor och mineralutvinningsindustrin, toppar listan, och minskade med 13,9% jämfört med september. Den delbransch som visade störst positiv utveckling var industrin för elapparatur, som ökade med 74,8% jämfört med september.

Utvecklingen i den totala orderingången inom industrin var negativ på hemmamarknaden och positiv på exportmarknaden. Hemmamarknaden minskade med 0,5% jämfört med september medan exportmarknaden ökade med 3,1%.

På årsbasis minskade orderingången från kund i Sverige med 2,0%, medan den från kund i utlandet ökade med 3,4%.

Hittills i år har den totala orderingången varit 5,6% lägre än motsvarande period, januari-oktober 2019. Hemmamarknaden har minskad med 5,0% och exportmarknaden med 5,9%.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets
Annons från Invesco