Insiderrättegång mot “Kinas Carl Icahn” inledd

På måndagen inleddes rättegången mot dollarmiljardären och hedgefondchefen Xu Xiang som brukar kallas "Kinas Carl Icahn".

Xu Xiang, 38, greps den 1 november i fjol och är bland annat misstänkt för insiderhandel och manipulering av aktiekurser. På måndagen den 5 december inleddes rättegången i Qingdao Intermediate Peoples Court i Shandong. Endast några statliga nyhetsmedier hade tillåtelse att medverka, skriver South China Morning Post.

Xu Xiang är en självlärd aktieinvesterare som var känd för sina korta placeringsbeslut som ofta ledde till hög avkastning. Flaggskeppsfonden var Zexi Investment som Xu själv förvaltade. Fonden avkastade 638 procent under tre år fram till slutet av 2014. Det är bättre än någon annan fond i Kina under perioden. Xu Xiang har aldrig låtit sig intervjuas i media och hans kunder har förblivit hemliga.

Även om det skulle bli en fällande dom mot Xu Xiang lär de systematiska insiderbrotten fortsätta i oförminskad skala i Kina, enligt en analytiker som tidningen talat med.

– Fallet Xu Xiang är bara toppen av ett isberg. Det ligger ett raffinerat nätverk av intressenter bakom det här, säger ekonomiprofessorn Yi Xianrong till South China Morning Post.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här