IPO-guiden hissar två flaggor inför Promimics notering

Affärsvärldens IPO-guide har granskat Promimic inför noteringen på First North och hittat två flaggor.
Promimic IPO
Genrebild. Foto: Frank May / TT

Den 29 april noteras biomaterialföretaget Promimic på First North. Inför noteringen har Affärsvärldens IPO-guide granskat bolaget och hittat två flaggor, en för framtida kapitalbehov och en för bristfällig information.

Promimic
Lista First North
Storleksklass Småbolag
Börsvärde efter noteringen 278 Mkr
Sista teckningsdag 2022-04-22

FRAMTIDA KAPITALBEHOV

Om ett bolag inte är lönsamt så är det viktigt för investerarna att få veta ungefär hur mycket kapital bolaget tror sig behöva fram till vinst eller större förväntat genombrott. Vid notering bör det vara tydligt angivet hur styrelsen ser på långsiktigt kapitalbehov, inte bara för kommande 12 månader. Promimic går med förlust och befinner sig i en tillväxtfas. Netto tillförs bolaget cirka 74 Mkr efter IPO:n. Vi saknar i prospektet en mer utförlig beskrivning av det långsiktiga finansieringsbehovet. IPO-guiden hissar en flagga.

BRISTFÄLLIG INFORMATION

Det är en varningsflagga om man anar eller vet att det saknas viktig information i prospektet. I Promimics prospekt och tilläggsdokument hittar vi inte uppgift om antalet anställda. Vi hittar inte heller information om styrelse och ledning har konkurser i bagaget. IPO-guiden hissar därför en flagga.

SÄLJSUGEN STORÄGARE I FÖRHOPPNINGSBOLAG

Bolag i tidiga skeden gör nyemission för att de behöver pengarna. Om det samtidigt finns storägare som verkar vilja sälja egna aktier i bolaget så är det en varningsflagga. Promimic visar ännu röda siffror och är därmed ett förhoppningsbolag. Almi som är Promimics tredje största ägare kan genom övertilldelningsoptionen i aktuell IPO sälja aktier för 8 Mkr. Det är normalt ingen bra signal, men samtidigt är Almi ingen vanlig ägare. IPO-guiden landar i att inte hissa denna flagga.

KLICKA HÄR FÖR ATT KOMMA TILL SIDAN FÖR PROMIMIC PÅ IPO-GUIDEN

FLAGGOR ENLIGT AFFÄRSVÄRLDENS IPO-GUIDE

En av IPO-guidens främsta nyttor är att belysa små och stora ”flaggor” avseende erbjudandet och själva noteringen. Flaggorna gäller även börsfäighet men handlar INTE om bolagets verksamhet per se eller värderingen på aktien. De allra flesta noteringar får någon eller några flaggor.

Sista teckningsdag är fredag den 22 april och teckningskursen uppgår till 16 kronor.

Bolag Status Lista Sista teckningsdag Första handelsdag Affärsvärldens analys
Katalysen Ventures Inväntar notering First North 2022-04-10 2022-04-20 Läs här
Promimic Teckningstid pågår First North 2022-04-22 2022-04-29
Inuheat Teckningstid pågår Spotlight 2022-04-26 2022-05-09
Job Solution Inväntar teckningstid First North 2022-05-03 2022-05-17
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.