Kina straffar politiker som spelar golf

Kina tar krafttag mot det olovliga byggandet av golfbanor och de myndighetspersoner som utövar sporten riskerar åtal, skriver CNN Money.

Kinas första president Mao Zedong förbjöd golfspelandet redan 1949 och kallade den för ”grönt opium” och ”en sport för miljonärer”.

På 1980-talet lättade Kina på golfförbudet, mycket på grund av att landet ville attrahera utländska investerare. Att spela golf är dyrt i Kina och att spela en 18-hålsrunda kostar runt 2 000 kronor. Men i takt med att de kinesiska plånböckerna har blivit tjockare har intresset för golf ökat.

Det finns ingen annan plats i världen där det har byggts så många golfbanor de senaste tio åren som i Kina. Ändå är det sedan 2004 förbjudet att bygga nya golfbanor i landet. För att komma runt förbudet har man helt enkelt sett till att inte kalla dem för golfbanor. En av dem har exempelvis gått under benämningen ”ekologisk restauration”.

Nu tar de kinesiska myndigheterna krafttag mot golfen. Enligt CNN Money stängdes nyligen 66 ”illegala” golfbanor ned och när året är slut räknar myndigheterna med att ha stängt ned närmare 100 stycken.

Kinas president Xi Jinping har även förbjudit landets offentlighetsanställda att utöva sporten, som en del i sin kamp mot korruption. De som bryter mot förbudet kallas för ”tigers” (det har dock inget med golfstjärnan Tiger Woods att göra).

Nyligen rapporterade Global Times att Wang Shenyang, chef för Department of Outward Investment and Economic Cooperation, utreds för ha brutit mot golfförbudet. Enligt tidningen ska han ha spelat golf under ett event som organiserats av ett icke namngivet företag.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.