Kommentar: Astra Zeneca rusar i dag

Läkemedelsföretaget Astra Zenecas aktie rusar på Stockholmsbörsen. Dock talar inte mycket för att något gott kommer ur affären - om budryktena blir verklighet.

Uppgifterna i brittisk press under påskhelgen att amerikanska Pfizer överväger att förvärva svenskbrittiska Astra Zeneca väntas sätta fart på aktiekursen under tisdagen. I USA steg kursen på depåbevisen nära nio procent under måndagen.

Som vanligt när det gäller budrykten kan det finnas skäl att vara försiktig när det gäller att sätta tilltro till uppgifterna. Inget av bolagen har kommenterat uppgifterna fram till tisdagsmorgonen.

Den som tror att det kommer något gott ur en eventuell sammanslagning mellan världens största läkemedelsbolag, Pfizer med ett börsvärde på 200 miljarder dollar, och ett av dem som hamnar kring plats numer tio, Astra Zeneca med ett börsvärde på 80 miljarder dollar, är dock fel ute. Just exemplet Pfizer visar hur illa det kan gå.

Det är Pfizer som har ”ärvt” gamla Pharmacia som slog sig samman med Upjohn i mitten av 1990-talet. Bolagen bildade  Pharmaica & Upjohn som präglades av en stor portion oenighet och ideliga bråk mellan svenska och amerikanska intressen.  Efter ännu en fusion, med Monsanto, bildades vid sekelskiftet Pharmacia Corporation som 2002 köptes upp av just nu budaktuella Pfizer. Delar av läkemedelsverksamheten knoppades senare av och såldes men Pharmaciadelarna försvann med tiden helt ur Pfizers rörelse. Numer har Pfizer lagt ned all verksamhet i Pharmaciahemstaden Uppsala.

 

Att tro något annat än att ett Pfizerövertagande av Astra Zeneca skulle leda till en fortsatt utarmning av svensk läkemedelsindustri är förmodligen att hoppas för mycket. Det mest troliga som händer om ett bud blir verklighet är att forskningen i Mölndal läggs ned och på sikt att produktionen som fortfarande pågår i Södertälje flyttas utomlands.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.