Lista: Latour dyrast – här är rabatten och premien i börsjättarna

Latour har just nu en substanspremie på 49% medan Investor har en substansrabatt på närmare 14%. Här nedanför tar Afv hjälp av Ibindex för att lista hur de större investmentbolagen på Stockholmsbörsen värderas i förhållande till sina underliggande tillgångar.
Avanzas miljonärer har tryckt på köpknappen i Investor.
Avanzas miljonärer har tryckt på köpknappen i Investor.

Många privatpersoner gillar börsens större investmentbolag. Investor B är exempelvis den mest ägda aktien på Avanza – mer än en kvarts miljon människor äger aktien. Även Kinnevik och Latour tillhör två av de tio mest populära aktierna på nätbankens plattform.

Populariteten har också gjort att substansrabatt och substanspremie i investmentbolag blivit lite av en snackis de senaste månaderna.

Från rabatt till premie

1) Investor, substansrabatt på 13,96 %
2) Industrivärden, rabatt på 10,50 %
3) VNV Global, rabatt på 4,48 %
4) Öresund, rabatt på 0,74 %
5) Lundbergföretagen, substanspremie på 0,1 %
6) Svolder, premie på 7,76 %
7) Bure, premie på 20,81 %
8) Kinnevik, premie på 21,9 %
9) Creades, premie på 28,92 %

”De är de nya folkaktierna”, har Nordnets sparekonom Frida Bratt tidigare sagt till Affärsvärlden om investmentbolagen.

Störst substansrabatt i Investor

Substansrabatt innebär förenklat att aktien är lägre värderad än de underliggande tillgångarna. Substanspremie innebär det omvända – att aktien är högre värderade än investmentbolagets tillgångar.

Just nu har Investor en substansrabatt på 13,9 %, enligt Ibindex. Bolaget har därmed den högsta rabatten av börsens större investmentbolag.

I andra änden finns Latour med en substanspremie på runt 49 %.

Analyshus sätter köp på Investor och Kinnevik: ”Juvel”

I faktarutan här ovanför hittar du rådande substansrabatt och substanspremie i de större investmentbolagen. Ibindex har på sin sajt en rad fler bolag och hur dessa värderas i förhållande till sina underliggande tillgångar, men Afv tar bara ut de större bolagen i sin lista.