Lööf talade om företagande, jobb och landsbygd

Centerpartiets ordförande Annie Lööf pratade om företagande, jobb, landsbygd och miljö när hon på söndagen höll det sista partiledartalet under årets upplaga av Almedalsveckan.

Sverige har haft ett par tuffa år och lågkonjunktur, men har trots detta lyckats bättre än de flesta andra länder, anser Annie Lööf.

”Fler jobbar i dag än när alliansen kom till makten och utanförskapet har minskat kraftigt, men det betyder inte att det är borta. Vi behöver skapa fler jobb och vi behöver ge fler människor chansen”, sade Annie Lööf.

Den största utmaningen är enligt centerledaren att skaffa fler jobb till fler människor.

”Vi behöver en politik för fler jobb och fler företag”, sade hon och tillade att det är företagare som skapar jobb, snarare än Arbetsförmedlingen.

”Jobben regnar inte ned från himlen. De skapas av företagare som inte minns när de senast hade en ledig lördag”, sade hon och framhöll vikten av små företag som vill och kan anställa.

Centerledaren vill vidare ha färre arbetsmarknadspolitiska åtgärder och fler riktiga jobb.

”Vi vill se sänkta kostnader. Vi vill minska regelkrånglet. Vi vill förändra en stelbent arbetsmarknad till de som bäst behöver komma in”, argumenterade hon.

Vidare kritiserade Annie Lööf Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven för att vilja höja skatten på företagande med 25 miljarder kronor, bland annat genom att göra det dyrare att anställa unga och att ta bort nedsättningen av momsen för restaurang- och cateringtjänster.

Annie Lööf uppgav vidare att hon vill ställa om Sverige i grön riktning, samtidigt som hon varnade för synsättet att det vore bra med en ekonomi utan BNP-tillväxt.

”Att ekonomin växer betyder fler jobb och fler företag. Det betyder också att mer människor har mer kvar i plånboken. Det betyder fler klimatsmarta lösningar och fler gröna produkter”, sade centerledaren.

”Den som är emot tillväxt och utveckling vänder sin rygg mot allt detta. Att säga nej till tillväxt är att säga nej till gröna jobb och gröna företag”, resonerade hon.

Att ekonomin växer betyder inte att utsläppen sjunker automatiskt, medgav hon samtidigt.

”I Sverige behöver den gröna skatteväxlingen fortsätta”, uppgav Annie Lööf som även vill att Sverige satsar mer på järnväg. Det är grönt, modernt och det bygger ihop Sverige, sade hon och lyfte fram den snabbtågssatsning som regeringspartierna under Almedalsveckan presenterade.

Annie Lööf talade även om jämställdhetsfrågor och antibiotikaresistens.

 

 OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.