Malmöbolag säljs till M42 för 20 miljarder

Riskkapitalbolaget Bridgepoint har kämpat i åratal för att sälja dialysbolaget Diaverum. Planerna på en börsnotering ställdes också in. Men nu säljs Malmöbolaget till Förenade Arabemiraten i en av årets största M&A-affärer i Norden.
Malmöbolag säljs till M42 för 20 miljarder -
Svenska dialysföretaget Diaverum får ny ägare i M42. Foto: Pressbild.

Köparen, M42, är en färsk sammanslagning av hälsotekniksbolaget Group 42 Healthcare och Mubadala Health i Förenade Arabemiraten. Enligt källor till brittiska nyhetsbyrån Reuters landar värderingen för Diaverum på mellan 2-2,5 miljarder dollar, motsvarande drygt 20-25 miljarder svenska kronor.

Affären finansieras kontant av Mubadala och även genom lån från lokala banker i Abu Dhabi, uppger en källa för Affärsvärlden.

Affärsvärldens Börsgolvet kunde redan i november förra året berätta om att en potentiell köpare fanns i Mellanöstern.

Genom köpet av Diaverum får M42 en mer global plattform och utökat fokus på digitalisering.

”M42 passar Diaverums framtid perfekt och kombinationen av de två organisationerna kommer fortsatt stärka vår position som en global ledare inom njurhälsovård. Tillsammans är vi i en ännu bättre position för att driva internationell tillväxt och fortsätta transformera industrin”, säger Dimitris Moulavasilis, VD på Diaverum, i ett pressmeddelande.

Långt ägande

Diaverum har varit i brittiska riskkapitalbolaget Bridgepoints ägo sedan 2007, vilket är lång tid för att vara en investering i en PE-fond. Sedan 2013 har ett antal försök gjorts för att hitta en ny ägare till dialysbolaget utan att lyckas. För många riskkapitalbolag har Diaverums verksamhet i Saudiarabien inte varit en enkel sak att övertyga sina institutionella investerare om.

Under 2020 påbörjades arbetet med en börsnotering av bolaget men i november samma år sprack de planerna och Bridgepoints säljrådgivare Citi fick fortsätta bearbeta marknaden efter ny ägare till Diaverum. Till slut blev det M42 som köpte bolaget i en process där JP Morgan agerade köprådgivare.

Diaverum, med huvudkontor i Malmö, har runt 440 kliniker i 23 länder och runt 13 000 anställda.

M&A-aktiviteten ser ljusning

Diaverum-affären är ett välkommet tillskott till den nordiska M&A-marknaden. Antalet bolagsförvärv och sammanslagningar gick ned under förra året till följd av osäkerheten i marknaden med anledning av räntehöjningar, inflation och det ryska anfallskriget mot Ukraina.

Nu har vindarna vänt och det finns större optimism bland M&A-rådgivarna om att fler transaktioner kommer göras under sommaren och hösten i år. Bland annat letar M&A-rådgivare ny ägare åt det svenska medicinteknikbolaget Wellspect, något som Affärsvärlden tidigare rapporterat.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.