Laddar

Morgonens nyheter i korthet

Nobia floppade på börsen. Sminkbaroner till börsen. Läs morgonfluffet.

DAGENS INDUSTRI

Fiasko för Industri Kapital. Köksbolaget Nobia rasade långt under introduktionskursen i går. Säljaren Industri Kapitals VD Björn Savén varnar nu för att kapitalet blir allt kortsiktigare. ”Är det många som väljer en negativ position kan det bli självuppfyllande profetior”, säger Björn Savén. Han konstaterar att det har blivit svårare att sätta bolag på börsen när det finns både omfattande blankning och beställda baisseanalyser.

Sminkjätte noteras. Svenskägda kosmetikajätten Oriflame tjänade över 600 Mkr förra året. Det är bolagets bästa resultat genom tiderna. Samtidigt förbereder Oriflame en notering på Stockholmsbörsen. Värdet kan enligt marknadsbedömare hamna en bra bit över 10 miljarder kronor. “Det finns många saker som ska tas hänsyn till vid en börsintroduktion och vi känner inte att vi vill hoppa på ett tåg bara för att det finns där i dag utan att läget kanske är ännu bättre om tolv månader”, säger Robert af Jochnick, styrelseordförande i Oriflame.

Riskkapitalbolag drar in 40 nya miljarder. Det dåliga börsklimatet avskräcker inte de stora riskkapitalbolagen. Just nu planeras för nya fonder och de väntas dra in rekordmycket pengar. För de två största, Industri Kapital och Nordic Capital, handlar det om fonder på sammanlagt 40 miljarder kronor. “Vi brukar börja planera för en ny fond när vi investerat två tredjedelar i den senaste och just nu har vi investerat närmare 80 procent”, säger Christian Salamon, direktör på Industri Kapital.

“Sämsta kvartalet på flera år för mäklarna”. Många mäklarhus kommer att göra sitt sämsta kvartalsresultat på mycket länge. Sedan början av april har omsättningen av aktier på Stockholmsbörsen minskat dramatiskt och ligger nu på rekordlåga nivåer. Samtidigt är det bara några få stora mäklarhus som numera får agera rådgivare vid större företagsaffärer och börsintroduktioner. “Aktiviteten på marknaden är extremt liten. Rent generellt är det nog det sämsta kvartalet under de senaste åren för branschen”, säger Kenneth Berglund, administrativ chef på SEB:s investmentbank Enskilda Securities.

SVENSKA DAGBLADET

Jan Stenbeck säljer ut skog. Stenbeckkontrollerade Kinnevik säljer nu en tredjedel av Korsnäs skogar samt sågverksrörelsen till Sveaskog. Storaffären värderas till drygt två miljarder kronor om den får Konkurrensverkets godkännande.

Tillväxten tar fart i höst. Start export och ökad privat köplust gör att den svenska tillväxten nu tar fart. Nästa år vänder också företagens investeringar upp och spär på BNP-tillväxten ännu mer. Det spår KI i sin sommarprognos.

DAGENS NYHETER

Luftfartsverket i tvist med SAS. Det krisdrabbade Luftfartsverket Luftfartsverket har i nära samråd med flygbolaget SAS byggt en jätteterminal på Arlanda – men SAS vill inte längre flytta in. Något kontrakt finns inte skrivet, det har Luftfartsverket missat ”DET FINNS INGA kontrakt skrivna över huvud taget. Luftfartsverket projekterade ytor. Men vi har meddelat Luftfartsverket att vi inte avser att ha någon lounge i Pir F. Vi har ingen affärsuppgörelse för någon lounge över huvud taget”, säger Per Söderblom, projektchef för Arlandautbyggnaden för SAS räkning.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.