Morgonens nyheter i korthet

Värsta börsraset sedan Kreuger. Stora-Enso nära jättefusion. Läs morgonens nyheter i sammanfattning.

DAGENS INDUSTRI

Jättefusion nära för Stora Enso. Världens största skogsaffär genom tiderna är under arbete. Världsfyran Stora Enso för samtal på absolut toppnivå med den USA-baserade världsettan International Paper. Skulle de båda jättarna finna varandra bildar de en skogsgigant med drygt 400 miljarder kronor i årsomsättning. Enligt källor till DI har samtalen mellan de båda företagen pågått i det tysta under en tid. Arbetsgrupper på högsta ledningsnivå utreder förutsättningarna för ett samarbete.

Ringholm har förklaringen till börsraset. Stockholmsbörsen upplever den djupaste börsnedgången sedan Kreuger-kraschen för 70 år sedan. Men finansminister Bosse Ringholm tar raset med ro. ”Stiger man högt, så faller man också hårt. Så enkelt är det”, sa finansministern vid en pressträff i Skövde på måndagen. ”Stockholm och Helsingfors var de börser som steg högst förra året och nu är det också de som faller mest. Det hänger ihop. I fjol överskattade man företagens vinstkapacitet och nu kanske man underskattar den.”

FINANSTIDNINGEN

Skatt hot mot kärnkraft. Vattenfall varnar regeringen för att bolaget kan tvingas stänga en eller två kärnkraftsreaktorer i förtid, utöver den reaktor i Barsebäck som riksdagen redan vill ställa av. Anledningen är att beskattningen gör anläggningarna för dyra att underhålla. ”Utan att peka ut några särskilda aggregat är det de äldsta blocken som befinner sig i farozonen. Det handlar om de mindre blocken, som kräver mer förnyelse än de hyggligt unga aggregaten”, säger Alf Lindfors, chef för Elproduktion Norden på Vattenfall.

SAS-affären blir ärende för KU. Regeringen får kritik från både moderaterna och vänsterpartiet för hur den hanterat ägandet i flygbolaget SAS. Den ansvarige ministern, Björn Rosengren, anmäls till konstitutionsutskottet. ”Det allmänna intrycket är att regeringen inte sköter ägandet på rätt sätt. Björn Rosengren har haft en hög profil i ägarfrågorna, men i praktiken händer inget”, säger Johan Lönnroth, riksdagsman och vänsterpartiets ekonomisk-politiske talesman.

SVENSKA DAGBLADET

Nokia leder nordisk börsliga. Telekomjätten Nokia med vd Jorma Ollila är det nordiska bolag som aktiemarknaden gillar allra bäst. I en exklusiv rankning för Näringsliv över knappt 300 bolag i Norden ligger annars en rad svenska storföretag som ABB, H & M och Skandia i topp. Långt ner på listan ligger däremot Volvo, Autoliv och Assidomän.

USA:s budgetplus smälte bort. Vad hände? För bara några månader sedan förutspåddes gigantiska överskott i den federala budgeten i åratal framåt – men nu krymper talen dramatiskt. Under onsdagen kommer en uppdatering från Vita husets budgetkontor. I stället för ett överskott på 275 miljarder dollar under innevarande budgetår (som slutar den 30 september) hamnar summan på 160 miljarder dollar.

DAGENS NYHETER Bredband blir dyrt för staten. Om regeringen ska hålla löftet ”bredband åt alla” måste staten bekosta en större del av utbyggnaden än planerat. ”Privata operatörer kan inte bygga där vi inte tror på lönsamhet, säger Gunnar Sjögren”, informationschef på Bredbandsbolaget.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets