Nordic Capital köper ut Consiliums största affärsområde

Consilium säljer sitt största affärsområde Marine & Safety till Nordic Capital för 3 miljarder kronor på skuldfri basis. Pengarna ska bland annat delas ut till ägarna i form av en extrautdelning.

Det framgår av ett pressmeddelande som skickades ut natten mot lördagen.

Efter avdrag för extern nettoskuld kommer Consilium få cirka 2,5 miljarder kronor. Affären beräknas medföra en reavinst om cirka 1.550 miljoner kronor, och det motsvarar 132 kronor per aktie.

På fredagen stängde Consilum på 41 kronor per aktie, motsvarande ett totalt börsvärde om cirka 480 miljoner kronor.

”Den föreslagna transaktionen möjliggör att betydande värden frigörs för Consiliums aktieägare samt, att Consilium kan fokusera på tillväxt inom kvarvarande verksamheter”, skriver bolaget.

Bolaget skriver vidare att likviden kommer att gå till att återbetala en obligation, som förfaller i mars, om 750 miljoner kronor. Därutöver ska andra lån minskas med 75 miljoner kronor. Dessutom ska bolaget ”säkerställa” att den kvarvarande verksamheten är väl kapitaliserad.

”Styrelsen avser även att föreslå en extra utdelning till Consiliums aktieägare som en följd av den föreslagna transaktionen. Omfattningen och formerna har ännu inte beslutats och är beroende av ett antal faktorer som ännu inte är kända”, skriver bolaget vidare.

Marine & Safety, som säljer säkerhetsprodukter på olika nischmarknader, har fler än 800 anställda. Under 2018 hade affärsområdet en nettoomsättning om 1.345 miljoner kronor.

Den verksamhet som blir kvar i Consilium omsätter cirka 350 miljoner kronor. Denna verksamhet har ”stor potential” sade bolagets vd Carl Adam Rosenblad säger till Dagens Industri i helgen.

Affären, som ska godkännas på en extrastämma av stöds av Consiliums största ägare Platanen (familjen Rosenblad) med 72 procent av rösterna, väntas slutföras mars eller april 2020.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets