Norska bankutdelningar i fara

De nya kapitalreglerna för de norska bankerna riskerar att sänka aktieutdelningarna, enligt Credit Suisse.

I slutet av 2013 beslutade finanstilsynet, Norges motsvarighet till svenska finansinspektionen, att EU:s kapitalkrav på banker även ska gälla för de norska bankerna. Det nya lagförslaget ska införas i flera steg, varav det sista i juli 2016.

Nu varnar Credit Suisse för att de höjda kapitaltäckningsreglerna i Norge såväl som låga oljepriser lär påverka bankernas aktieutdelningar.

– Vi tror att det utökade kapitalkravet långsiktigt kan slå mot avkastningen i den norska bankverksamheten, säger Jan Wolter på Credit Suisse till Bloomberg.

I Norge finns det cirka 120 banker varav 21 är börsnoterade. DNB är störst i börsvärde räknat.

I dagsläget har DNB en utdelningspolicy på 50 procent, vilket innebär att banken delar ut varannan krona av vinsten. Det tror Credit Suisse kan vara alltför optimistiskt.

– Vi räknar snarare med 30 procent de närmaste tre åren, säger Jan Wollter till Bloomberg.

Även om DNB har räknat med ett lågt oljepris ser banken ökade risker i den norska industrin. Bankens vd Bjørn Erik Næss har också varnat för högre nedskrivningar från och med 2016, skriver Bloomberg.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.