Northvolt och H2GS får 28 miljarder i statliga kreditgarantier

Tidigare i veckan fyllde Northvolt kassan med 12 miljarder kronor från internationella investerare. Nu säkrar batterijätten ytterligare 15 miljarder kr i form av gröna kreditgarantier. "Den här garantin är del av ett större finansieringspaket", säger Northvolts Anders Thor till Afv. Även H2 Green Steel beviljas kreditgarantier. Harald Mix-bolaget garanteras 13 miljarder kr för anläggningen i Boden.
Northvolt och H2GS får 28 miljarder i statliga kreditgarantier - h2gs-northvolt
Peter Carlsson, VD Northvolt, Harald Mix, grundare H2 Green Steel. Foto: TT

Så sent som den 20 december fyllde Northvolt kassan. 12 miljarder kronor tar batteritillverkaren in från internationella investerare som den amerikanska fondjätten BlackRock och danska pensionsfonden Danica Pension.

Nu får Northvolt även kreditgarantier från Riksgälden för lån till utveckling av fabriken i Skellefteå. De garanterade lånen uppgår till 1,5 mdr dollar, det vill säga uppemot 15 mdr kr.

Kreditgarantier innebär att staten går i borgen för någon annans betalningsåtagande. Därmed fungerar de som ett skydd mot kreditförluster. I Riksgäldens fall upp till 80% av de lån som kommer att ställas ut av flera olika banker och kreditinstitut.

För Affärsvärlden uppger Northvolt av kreditgarantierna är en del av ett större finansieringspaketet som kommer presenteras under nästa år..

”Den här garantin är del av ett större finansieringspaket, som vi ser fram emot att presentera när det är färdigställt under 2024”, säger kommunikationschef Anders Thor till Affärsvärlden.

Även H2GS

Även H2 Green Steel beviljas gröna kreditgarantier av Riksgälden. Garantierna uppgår till 1,2 mdr euro, omkring 13 mdr kr, för finansiering av anläggningen för produktion av grönt stål i Boden.

”Grön ståltillverkning är en viktig komponent i arbetet med att uppfylla klimatmålen”, ger Riksgälden som motivering.

Presschefen på H2GS, Karin Hallstan, vill inte ge någon ytterligare kommentar, men uppger för Affärsvärlden att mer information kommer att presenteras längre fram kring finansiering av lånepaketet.

Preem har tidigare beviljats

Det var i juni 2021 som Riksgälden fick i uppdrag av regeringen att ställa ut gröna kreditgarantier. Syftet är att finansiera stora industrisatsningar, som bidrar till att Sverige når klimatmålen.

Tidigare har Preem beviljats en kreditgaranti på 3 mdr kr för ombyggnaden av raffinaderiet i Lysekil.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.Annons från Valour