Nu går börsen ner

Fallet i oljepriset fortsätter att sätta sina spår. Så även på dagens Stockholmsbörs.

Terminerna för de ledande europeiska indexen indikerar klara nedgångar när handeln i Europa inleds på onsdagen efter att USA-börserna vänt tvärt ned på tisdagskvällen.

En initial större börsuppgång i New York på tisdagen som kom av lättnad för att orkanen Gustav inte orsakade någon större skada raderades ut efter den europeiska stängningen. Dow Jones var som högst plus 2,1 procent men slutade 0,2 procent ned. S&P 500 och Nasdaq Composite tappade 0,4 respektive 0,8 procent.

– Den senaste tidens fall i oljepriserna visar att det är en verklig global ekonomisk avmattning. Vi har inte plötsligt hittat en mängd ny olja, sade Doug Cliggott, chefshandlare på Dover Management, till Wall Street Journal.

Det lägre oljepriset lyfte vissa aktier men pressade andra. Delta Air Lines steg 13 procent och Continental Airlines klättrade 9,8 procent. S&P 500 Energy sektor föll däremot med 5,2 procent.

I Asien har det varit blandat under natten. Det fallande oljepriset och sjunkande metallpriser drev ned kurserna för bland annat olje- och gruvbolagen medan börshumöret inom andra områden som flyg och konsumtion var mer positivt. Nikkei 225 slutade 0,6 procent högre medan Kinas Shanghai Composite Index vid 8.30-tiden hade fallit 0,9 procent.

För svensk del har UBS gjort en översyn av den svenska banksektorn vilket lett till några förändringar. Swedbank har sänkts till neutral från tidigare köp och rekommendationen för Handelsbanken har dragits ned till sälj, från tidigare neutral. Motiveringen till sänkningarna är enligt UBS att de två bankerna nu går från goda tider till dåliga.

– Även om vi inte ser de nordiska bankerna som dyra, trots våra nedgraderingar, ser vi små möjligheter till en bra aktiekursutveckling i en miljö med sämre makrosiffror och fallande konsensusestimat, skrev UBS i analysen enligt Bloomberg News.

UBS sänker samtidigt riktkursen för Swedbank till 120 kronor från tidigare 210 kronor och för Handelsbanken till 145 kronor från 160 kronor. För SEB och Nordea har riktkurserna endast trimmats marginellt nedåt till 135 respektive 85 kronor.

I övrigt har styrelsen i Tele2 beslutat att återköpa högst 4,5 miljoner B-aktier, motsvarande cirka 1 procent av det totala antalet utestående aktier i bolaget. De återköpta aktierna kommer att makuleras.

Råolja med leverans i oktober kostar kring 108:50 dollar per fat nu under morgonen, en nedgång med en dryg dollar. Kontraktet återhämtade sig något under golvhandeln på tisdagen efter att tidigare handlats så lågt som 105:46 dollar. Bakom onsdagsmorgonens nedgång uppgavs ligga fortsatt lättnad för att Gustav endast orsakade minimal skada på anläggningarna i Mexikanska Golfen.

Det lägre oljepriset, och relativt sett bättre konjunkturutsikter i närtid, har den senaste tiden gett den dollarn stöd, och dollarn har under morgonen stärkts ytterligare mot både euron och kronan. En dollar kostar nu 6:54 kronor.

Onsdagens agenda bjuder på BNP för andra kvartalet i euroområdet klockan 11.00. Där väntas en bekräftelse av snabbestimatet från den 14 augusti som visade på en negativ BNP-utveckling, -0,2 procent, mellan första och andra kvartalet medan årstakten var en ökning med låga 1,5 procent. Vid samma tidpunkt kommer även detaljhandeln i juli för euroområdet, som väntas ha stigit 0,1 procent från månaden före, jämfört med en nedgång om 0,6 procent i juni.

Från USA kommer klockan 16.00 industriorder för juli, som väntas ha stigit med 1,0 procent enligt Bloomberg News prognosenkät med hjälp av en svag dollar och god efterfrågan från omvärlden. Senare under kvällen presenterar Federal Reserve sin regionala konjunkturrapport, Beige Book.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.