Obligationsräntorna faller

De svenska obligationsräntorna noteras lägre i halvtid på måndagen efter press från marginellt sjunkande omvärldsräntor och högre än väntad arbetslöshet i SCB:s arbetskraftsundersökningen för april. Kronan, som noterades högre innan statistiksläppet, försvagades mot ledande valutor.

Arbetslösheten i Sverige steg från 8,6 procent i mars till 8,7 procent i april. Analytiker hade enligt SIX News sammanställning väntat sig en nivå på 8,5 procent under månaden.

“Det finns fortsatt gott om ‘slack’ på arbetsmarknaden och vi ser inga tecken på löneökningstryck”, kommenterar Swedbank-analytikern Knut Hallberg och upprepade förväntningen att Riksbanken kommer att sänka reporäntan med 25 punkter vid mötet i början av juli.

“Dessutom förväntar vi att Riksbanken kommer att upprepa sannolikheten för ytterligare sänkningar i reporäntebanan framöver”, skriver Hallberg.

Sysselsättningen steg dock och Nykredit räknar med att tillväxten fortsätter tillsammans med ökad ekonomisk aktivitet, skriver Nykredits seniorekonom Anna Råman. Antalet öppet arbetslösa i Sverige sjönk med 3.890 personer under vecka 20, enligt en uppdatering från Arbetsförmedlingen.

Små förändringar noteras för euron som annars försvagats den senaste tiden efter förväntningar om ytterligare lättnader från ECB. Jens Weidmann, ECB-ledamot och chef för Tysklands centralbank Bundesbank, uppgav på morgonen att det är kortsiktigt att bara fokusera på eurons växelkurs och att den inte är ett mål för penningpolitiken.

Peter Praet, medlem i Europeiska centralbanken och även ECB:s chefsekonom, kommer enligt en artikel i tidningen Der Spiegel rekommendera att centralbanken sänker styrräntan från 0,25 procent till rekordlåga 0,15 procent vid det kommande mötet i juni. Praet förväntas också rekommendera införande av negativ inlåningsränta för första gången, enligt tidningen.

Valet till EU-parlamentet som avslutas på söndag är också i fokus under veckan. Jean-Claude Juncker, som är den största partigruppen EPP:s kandidat till ordförande i EU-kommissionen, sade i en intervju i helgen att han vill att politiska instruktioner ska kunna ges till ECB vid stora förändringar i eurons växelkurs.

Även Ukrainas presidentval hålls på söndag. Tyskland varnade i helgen för ytterligare sanktioner mot Ryssland om man stör valet. Rysslands president Vladimir Putin ska enligt den ryska nyhetsbyrån Interfax nu ha beordrat tillbaka ryska trupper från Ukrainas gräns.

Bland morgonens statistiksläpp noteras att priserna på nybyggda hus i Kina, mätt i 70 stora och medelstora städer, steg i genomsnitt med 0,1 procent i april jämfört med månaden innan. Storbritanniens huspriser steg med 3,6 procent i maj jämfört med månaden innan och årstakten uppgick till 8,9 procent. Den brittiska prisuppgången i maj var den största sedan april 2002.

Bank of Englands ordförande Mark Carney uppgav i helgen att centralbanken har ett vakande öga på husmarknaden och Carney signalerade även att man är obekväm med styrkan i det brittiska pundet.

Kärn-maskinorderingången i Japan steg med hela 19,1 procent i mars jämfört med månaden innan. Analytiker hade förväntat sig en uppgång på 6,2 procent.

Den säsongsjusterade produktionen inom byggsektorn i EMU-länderna steg med 5,2 procent i årstakt under mars. Jämfört med närmast föregående månad sjönk byggproduktionen med säsongsjusterade 0,6 procent.

Kreditvärderingsföretaget Moodys har höjt kreditbetyget för Irlands upplåning med två steg till Baa1, från tidigare Baa3. Bakgrunden till höjningen är förbättrade utsikter med anledning av ökad kraft i tillväxten samt minskade skuldrisker, vilket skett genom en återhämtning på Irlands fastighetsmarknad.

Kvar på måndagens kalender finns tyska Bundesbanks månadsrapport klockan 12.00.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Titania