Oljan kraschar – skapar börsras

Oljepriserna har under natten kraschat vilket drar med sig börser och får både valutor och obligationer att svänga kraftigt. Bakgrunden är helgens besked att Saudiarabien startar ett priskrig efter att Ryssland vägrat gå med på Opecs föreslagna produktionsminskningar i fredags.

Saudiarabien planerar dessutom att öka produktionen med över 10 miljon fat per dag när avtalet mellan Opec och Ryssland löper ut i slutet av mars.

Nedgången för oljepriserna är den största sedan Kuwaitkriget 1991. Terminskontraktet för brentoljan är i skrivande stund ner runt 28 procent till 32,60 dollar per fat.

Oljekraschen skapar turbulens på de finansiella marknaderna och i Japan rasar Nikkei 225-index med 5,6 procent. I Europa faller terminerna kraftigt inför måndagens öppning medan den amerikanska 10-årsräntan tillfälligt föll under 0,5 procent efter att så sent som i förra veckan brutit under 1 procent.

Den norska kronan tar också rejält med stryk och faller till den lägsta nivån mot dollarn sedan 1980-talet.

Vid 6-tiden på morgonen indikerar IG Markets Sverige30-index ett ras på över 6 procent för OMXS30-index i Sverige.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.