Oljeprisrusning efter amerikansk raketattack

Även guld gick upp medan dollarn sjönk gentemot yenen.

Den säkra hamnen yen har stärkts under natten sedan en iransk toppgeneral dödats i ett amerikanskt luftangrepp. Även guld och olja har dragit upp.

“Det är en aggressiv kraftdemonstration och en provokation som kan utlösa ett nytt krig i Mellanöstern”, skrev Stephen Innes, strateg på Axitrader, i ett marknadsbrev enligt Bloomberg News.

Dollarn har försvagats ned mot 108-strecket gentemot yenen. Guldet har stärkts nära 1 procent över 1.540 dollar. Oljepriset har lyft drygt 3 procent.

Den japanska börsen håller stängt, öppna asiatiska börsindex har dragit nedåt i spåren av oron för eskalerade konflikter i Mellanöstern. USA-terminerna har förts ned omkring 0,7 procent under natten efter positiva rörelser på torsdagen.

Den ledande iranske generalen Qassem Soleimani, som under natten dödats i Bagdad, ska enligt det amerikanska försvarsdepartementet ha varit aktiv i att planera attacker mot amerikanska diplomater. USA-presidenten Donald Trump ska ha givit order till attacken.

En kraftig hämnd är att vänta för de som dödat generalen Qassem Soleimani, enligt Irans högste ledare Ayatolla Ali Khamenei. Irans utrikesminister Mouhammad Javad Zarif har i en tweet kallat USA:s handling för en terroristhandling. Enligt honom bär USA ansvar för de konsekvenser som följer denna.

Det amerikanska representanthusets talman Nancy Pelosi framhåller att attentatet mot Iran skett utan att kongressen konsulterats. Kongressen måste snarast få en resumé, säger hon till NBC enligt Bloomberg News.

Kongressledamoten Adam Schiff, ledare av representanthusets underrättelsekommitté, framhåller i en tweet att kongressen inte givit befogenheter att starta krig med Iran. Även om Qassem Soleimani varit ansvarig för otänkbara våldshandlingar vill det amerikanska folket inte ha ett Iran-krig. En eskalering av läget är enligt honom nu samtidigt nästan “helt oundvikligt”.

Japansk räntemarknad är stängd på fredagen, amerikanska räntor stängde ett par punkter upp på torsdagskvällen jämfört med nivåerna vid svensk räntemarknadsstängning på torsdagen.

Australiensiska, nyazeeländska och sydkoreanska räntor har dragit tydligt nedåt under natten. Den exportkänsliga valutan, sydkoreanska wonen, har försvagats tydligt mot dollarn i spåren av den amerikanska attacken.

Den svenska kronan har försvagats ett par öre mot dollar och yen sedan torsdagseftermiddagen. Danske Bank skriver i en ny konjunkturprognos att “en tillväxtrecession är på väg” i Sverige och att BNP väntas öka med 0,9 procent under 2020. Banken bedömer att arbetsmarknaden succesivt försvagas och att arbetslösheten ökar till 8,0 procent under 2021.

Under fredagen väntas såväl preliminär fransk som tysk KPI för december samt även arbetslöshetsdata för samma månad från Tyskland. Från USA står industri-ISM och Fed-protokoll på fredagens agenda.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här