Orsaken till utebliven höjning av marginalmålet

Att Trelleborgs affärsområde Sealing Solutions (TSS) inte höjer sitt marginalmål beror på ödmjukhet, säger affärsområdeschefen Claus Barsøe och vd Peter Nilsson på kapitalmarknadsdagen på onsdagen.

Affärsområdet redovisade en rörelsemarginal för rullande 12 månader på 21,7 procent i det första kvartalet och har sedan 2011 legat stabilt över 20 procent. Marginalmålet är 17-22 procent, vilket alltså med marginal har uppnåtts de senaste tre åren.

Att målet inte höjs beror inte på att bolaget tänker slå sig in i nya segment med hjälp av prisvapnet; de nya segmenten är minst lika lönsamma som de gamla, säger Barsøe.

Framgångarna för affärsområdet tillskrivs affärsmodellen med mycket ingenjörer nära kunderna som med hjälp av moderna webb-verktyg som appar hjälper dem att specificera vad bolaget sedan levererar. Då kostnaden för tätning är en väldigt liten del av den totala kostnaden för en produkt, kan bolaget då ta bra betalt. Kunderna väljer på prestanda, inte på pris.

I bästa fall är bolagets produkter kritiska för kundens affär. Ett exempel kommer från Kina, där lönsamheten är högre än i väst, och en lokal hydrauliktillverkare. Skulle denne välja tätningar från en lokal leverantör kan han inte mäta sig med sina västerländska konkurrenter, då de lokala tätningarna inte är bra nog. Väljer han Trelleborgs tätningar kan han det, säger Barsøe.

Så varför höjs inte målet?
”Vi kan vara ärliga och säga att internt har vi högre ambitioner, men vi måste också vara ödmjuka. Det är så att vi tjänar mer pengar än våra konkurrenter, så vi måste vara ödmjuka inför hur konkurrensen kan utvecklas”, säger vd Peter Nilsson.

”Inom TSS är vi i dag på en nivå där vi kan styra mellan volymer och tillväxt; det är en väloljad maskin. Att målet inte är 23 procent, eller 19, är för att jag inte vet. Når vi högre så får det bli en överraskning”, säger Barsøe med ett leende.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.