Pensionsvinnarna som brädar soffliggarna

Det kan löna sig att göra aktiva val. Pensionssparandets största vinnare brädar soffliggarna. Ett trettiotal premiepensionsfonder har gett bättre avkastning än AP7 Såfa.

Få är aktiva och gör fondbyten inom premiepensionssystemet. Den senaste siffran, från år 2017, visar att 5,7 procent av pensionsspararna gjorde fondbyten i premiepensionssystemet. När systemet gjordes om och fondtorget skapades i början av 2000-talet gjorde två av tre (67 procent) ett aktivt val.

För de som gjort ett aktivt val – och valt rätt – har avkastningen varit bättre än för dem som legat på sofflocket.

AP7 Såfa har funnits i sin nuvarande form sedan 2010. Den genomsnittliga årliga avkastningen har legat på 14,8 procent under perioden. Riktigt bra således. Men 33 fonder har haft ett ännu bättre snitt.

Men en genomsnittlig årlig avkastning på 22,2 procent de senaste tio åren är Länsförsäkringar fastighetsfond A den fond inom premiepensionssystemet som presterat bäst. I fjol hade fonden ett exceptionellt bra år med en avkastning på 65 procent.

Bra börsår

Fonderna Skandia Time Global och DNB Teknologi hamnar också i toppen med en snittavkastning på 19,9 respektive 19,3 procent den senaste tioårsperioden.

Perioden har generellt varit bra för många fonder på grund av att börsen på det stora hela haft en stark utveckling. Återhämtningen efter finanskrisen 2008 började redan 2009 och med ett par undantag har börsen mestadels klättrat uppåt.

– De senaste tio åren har varit väldigt bra, delvis för att startpunkten var bra. Det har varit uppgång nästan hela tiden, säger Jonas Lindmark, analyschef på fondanalysföretaget Morningstar.

Bland de tio bästa fonderna finns Swedbank Robur Technology som är den näst populäraste fonden efter AP7 Såfa. Sverigefonder, särskilt aktivt förvaltade småbolagsfonder hör också till dem som gett bäst avkastning.

– Tittar man på vilka fonder som har lyckats bra finns Sverigefonder tydligt med, säger Jonas Lindmark.

Men en avkastning på 14,8 procent i snitt får ändå anses mycket bra, enligt Jonas Lindmark. Och många bedömare anser att förvalsalternativet är en bra fond, om än med något hög risk.

Fondutbudet minskas

AP7 Såfa är den fond som absolut flest premiepensionssparare har sina pengar i, totalt handlar det om 4,7 miljoner personer. Kapitalet i fonden hade ett marknadsvärde på 645 miljarder kronor vid årsskiftet. Runt 294 000 personer hade premiepensionspengar i den näst största fonden i systemet – Swedbank Robur Technology. Marknadsvärdet uppgick till cirka 36 miljarder kronor. 62 000 personer hade pengar i vinnaren på tioårslistan – Länsförsäkringar fastighetsfond A.

Många fonder har kommit och gått under årens lopp. 300 av de drygt 500 fonder som finns på premiepensionens fondtorg i dag har funnits med sedan 2010. Som mest har det funnits cirka 850 fonder.

– Man brukar tala om survivorship bias. De fonder som har gått dåligt tenderar att bli nedlagda, säger Jonas Lindmark, och poängterar att man därför bör ha det i bakhuvudet vid jämförelser.

Efter att oseriösa aktörer avslöjats i systemet har kraven på fondbolagen som vill ha fonder inom premiepensionen skärpts. En regeringsutredning har kommit med förslag som kan innebära att fondutbudet minskas ytterligare.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.