Powell signalerar att Fed kan vänta med räntesänkningar

Federal Reserve-chefen Jerome Powell flaggar för att centralbanken kommer att vänta längre än vad som tidigare antagits med att sänka räntan efter en serie med överraskande höga inflationssiffror.
Federal Reserve-chefen Jerome Powell.
Federal Reserve-chefen Jerome Powell. (AP Photo/Alex Brandon)

Det rapporterar Bloomberg News.

Powell pekar på att det inte har skett ytterligare framgångar med att få ner inflationen under 2024 efter fjolårets snabba nedgång. Det innebär att Fed troligen kommer att behöva mer tid för att få den nödvändiga tryggheten att prisökningarna är på väg ner mot 2 procentsmålet innan de sänker räntorna.

”Den senaste tidens data har uppenbarligen inte gett oss större förtroende och indikerar istället att det sannolikt kommer att ta längre tid än väntat att uppnå detta förtroende”, sade Powell under en panelutfrågning.

Han tillade att om prispressen består kan Fed hålla räntorna ”oförändrade så länge som behövs”.

Fed har tidigare indikerat att de avser göra tre räntesänkningar i år, men inte satt några datum för när de väntas bli genomförda.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.