Priset på europeiska gasleveranser steg 79% på måndagen

Uppgifter om att USA och EU överväger importförbud på rysk olja fick effekter på naturgaspriset som rusade hela 79 procent under måndagen. Det rapporterar Bloomberg News.
Priset på europeiska gasleveranser steg 79% på måndagen - gazprom-900
En kompressorstation i Ukraina. Foto: AP Photo/Sergei Chuzavkov/TT

Terminspriset på europeiska gasleveranser i närtid ökade till 345 euro per megawattimme. Det motsvarar mer än 600 dollar per fat av olja. De tyska gaspriserna ökade med 60 procent till rekordhöga 675 euro per megawattimme.

Prisutvecklingen under måndagen väntas troligen leda till stora margin calls, enligt nyhetsbyrån. Det innebär att bolag kommer tvingas tillskjuta mer kapital som säkerhet för att kunna backa upp sina affärer.

Rysk gas står idag för cirka en tredjedel av Europas efterfrågan. Den är för närvarande inte under sanktioner men risken för att den kan bli det har fått priset att skjuta i höjden. Utöver gaspriset fortsätter även oljepriset, guldet och andra metaller att handlas högre i spåren av Rysslands invasion av Ukraina.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets